Svenska
Blog

Vem tror på PS Vita?

Skrivet av Jonas den 22 augusti 2012 kl 02:11

Läser vår nyhet om hur trögt det faktiskt går för PS Vita, kompletterat med det faktum att den totalt sett sålt 2,2 miljoner världen över sedan lanseringen. Samma siffra för Nintendo 3DS vid samma tidpunkt var 7 miljoner - och det ansågs vara svagt. Sedan brassade Nintendo på och under de sista månaderna lyckades man sälja mer än det dubbla och avslutade det första helåret på runt 16 miljoner sålda enheter.

Allt det här känns naturligtvis trist med tanke på att Sony äntligen mer eller mindre dedikerade en hel presskonferens till PS Vita under Gamescom förra veckan. Bara det att jag inte tror att det räcker. Inte ens nästa. Det finns några grundläggande fel med spel spelutbudet som säger att saker och ting inte står rätt till, samt att en del av Sonys val får mig att känna mig än mer tveksam på vad planerna egentligen är.

Dels handlar oroväckande mycket fortfarande om att släppa portabla versioner av spel som inte är några kioskvältare till Playstation 3, fast utvecklade av sämre team. Dels tycker jag att det känns märkligt att Sony redan nu börjar tala om att satsa hårdare på Playstation Mobile. Risken finns att man som PS Vita-ägare får finna sig i att flera tunga Playstation-spel kommer till Android men inte till Sonys eget bärbara format.

Dels oroas jag också över att alla spel av rang utom två titlar kommer från Sony själva. Det är bara bidragen från Assassin's Creed och Call of Duty som det inte står Sony på, och då är det spinoff-delar, vilka praktiskt taget aldrig blir en i närheten av lika populära som de ordinarie delarna - inte ens om det så står Final Fantasy eller Grand Theft Auto på dem. Det verkar sannerligen inte som att utvecklarna står i kö för att få släppa spel till PS Vita, och Sonys egna spel attraherar tyvärr i alltför låg grad nya köpare.

Till sist oroar jag mig även över att man så benhårt slår fast att det är för tidigt för prissänkningar. Jag fattar att man inte vill göra en ännu större förlust, men eftersom man uppenbarligen har planer på att låta folk spela Playstation 3 med den och rent av låta den dubbla som Wii U-utmanare så är det viktigt att folk äger enheten. Annars kommer inga att göra spel som stödjer allt detta nytänkande.

Det blir ett slags moment 22. Och PS Vita blir ju inte direkt hetare och mer kraftfull med tiden. Faktum är att jag inte känner till någon konsol som startat väldigt svagt och varken fått stöd av utvecklare eller konsumenter under lång tid som sedan repat sig och blivit en succé. Sedan spelar det ingen roll om konsolen heter Sega Saturn, Nintendo 64, Xbox eller Playstation 3. Det är helt enkelt svårt att ta ett skadat varumärke och göra det stekhett, och ska det överhuvudtaget ha en chans att lyckas måste man agera innan det faktiskt blivit just skadat på riktigt.

Sägas ska att jag verkligen älskar PS Vita. Som hårdvara betraktat. Alltför ofta kommer jag på att jag inte är sugen på att spela för att jag helt enkelt inte har några spel att spela. Vill Sony slippa avliva den i förtid tror jag man måste satsa. Snacket om att det är kört för bärbara enheter tror jag inte riktigt på, det har Nintendo bevisat, men både utvecklare och konsumenter måste känna att konsoltillverkaren tror på sin produkt, och det tror jag tyvärr inte någon av dessa grupper gör idag.

Vem tror på PS Vita?

En slagkraftig bundle inför hösten, men att spinoffs blir kioskvältare är ovanligt och det kommer krävas betydligt mer än detta för att PS Vita ska bli en vanlig syn i julstrumporna i år.

HQ