Svenska
Blog

Ett fynd från Amerrrka

Skrivet av Jonas den 22 augusti 2012 kl 15:05

Vid varje besök i USA sker samma sak, varje ledig sekund spenderas till fots shoppandes som besatt. Den billiga dollarn och det enorma utbudet gör allt från spelköp till kläder och obskyra mattillbehör till en ren fröjd att fynda.

Mest nöjd denna gång är jag med en bok från Barnes and Noble (en kedja bokhandlare som piskar allt vi har i Sverige baklänges och framlänges flera gånger om) om Garbage Pail Kids. En serie samlarkort/klistermärken som kom med smaklösa rosa tuggummin på 80-talet och som lyckades skrämma slag på PK-Sverige så till den milda grad att de förbjöds på åtskilliga skolor.

Men korten var såklart helt harmlösa, ofta riktigt underfundiga och faktiskt riktigt vackra. Jag hade själv en gedigen samling som än idag finns nedpackad någonstans, och det finns samlare som betalar bra pengar för dessa.

I boken Garbage Pail Kids berättar tecknaren Art Spiegelman hela historien om detta popkulturella fenomen och resten av boken dedikeras till bilder på dessa konstverk i fin tryckkvalitet på bra papper för oss som en gång samlade korten men nu har vuxit upp och vill ha en liten nostalgitripp.

Klar köprekommendation, även om du inte var med när det begav sig. Korten är riktiga små konstverk och flera av dem är direkt geniala i idé och utformning.

Ett fynd från Amerrrka

Bara att beställa, finns hos bland annat Amazon för dryga hunkan.

HQ