Svenska
Blog
Massor av bra spelmusik

Massor av bra spelmusik

Skrivet av Jonas den 8 december 2006 kl 18:52

Gick igenom min Mp3-spelare idag, som visserligen egentligen är en Sony Ericsson K800i, och kollade lite vad jag hade för spelsmusik där. Insåg att runt fyra låtar av fem var riktigt, riktigt gamla och härstammade från Commodore 64- och NES-tiden. Och kollar vi hur många låtar som var från Playstation-eran och framåt var det riktigt, riktigt få. Mycket mer än lite Final Fantasy, Metal Gear Solid och Halo är det inte.

Satt och grubblade lite på varför, och kom fram till att modern spelmusik är mer som ett klassiskt filmsoundtrack. Det är ofta snygga kompositioner med långa smäktande stycken. Detta att jämföra med gammal spelmusik som ofta har en slinga på 8-10 sekunder som loopas några gånger, varpå ett annat stycke tar vid innan den gamla slinga kommer tillbaka igen. Mycket mer än så är det inte.

Men oj vad det låter bra. De gamla spelkompositörerna blev mästare på att nyttja det ytterst begränsade utrymmet, det var som att de fick ta fram det absolut bästa ur varje låt och bara använda det. Med små medel lyckades de därför skapa extremt medryckande musik som med sitt primitiva läte perfekt harmoniserade med de grova pixlar som dansade omkring på skärmen.

Allt lät såklart inte bra, men spel som Castlevania, Life Force Salamander, Mega Man och Last Ninja hade så rysligt bra musik att jag trots hundratals genomlyssningar fortfarande inte ledsnat på dem.

Därför tänkte jag göra min egen lilla rankinglista med tio goa låtar från en svunnen tid som är så bra att ingen spelare får missa dem.

1. Castlevania 2: Simon's Quest - Även det första Castlevania-spelet hade grym musik, men det var med den osannolikt mäktiga Bloody Tears från uppföljaren som Castlevania blev det självklara valet för den som ville höra ljuv spelmusik

2. Mega Man 2 - Få spelserier har så mycket olika musik som Mega Man-spelen. Capcom har med stor möda skapat ett eget tema till varenda liten bana, till och med de olika sektionerna av Dr. Wily-banorna. Allra bäst är första delen ur Dr. Wily-banan i Mega Man 2.

3. Last Ninja - Den helt suveräna Japan-inspirerade musiken skapades visserligen av två västerlänningar, Ben Daglish och Anthony Lees, men kändes så rysligt äkta och klockren till spelet att man verkligen kände sig som en verklig ninja. Att spelet dessutom var det överlägset coolaste någonsin när det släpptes gjorde ju inte saken sämre.

4. Life Force Salamander - Life Force har helt hamnat i skymundan av Gradius-serien. Synd för Life Force var minst lika bra, inte minst musiken som hör till det absolut bästa som över huvud taget gjordes till NES. Vartenda stycke till vartenda bana är ett mästerverk.

5. Legend of Zelda - Zeldas Overworld-tema behöver väl knappast någon närmare presentation. Men om du tycker det låter bra nu, tänk då hur det lät för oss osnutna snorungar som hörde det i mitten av 80-talet.

6. Batman - Ett av de mest påkostade NES-spelen var Batman som baserades på den då ohejdat hypade Batman-filmen. Spelet var även det dyraste till NES tack vare att det var så stort att mer minne krävdes. Musiken var en stor anledning till detta och när man hör den förstår man varför.

7. Section Z - Kanske inte det mest kända spelet till NES, men Section Z hade en hel del bra musik. Inte minst dess huvudtema som fortfarande står sig väldigt bra.

8. Bionic Commando - Ett militärspel som faktiskt var både långt och varierat samt klart före sin tid, var Capcoms Bionic Commando. En stor del av den speciella känslan spelet hade, kom förstås från dess superba musik.

9. Kid Icarus - Serien tycks vara mer eller mindre bortglömd av Nintendo som endast använder ängeln Pit som figur i kommande Smash Bros till Wii. Men Kid Icarus var ett fullödigt äventyr som hade precis allt, inte minst fantastisk musik.

10. Bubble Bobble - De charmiga dinosaurierna Bub och Bob blåste bubblor för brinnande livet medan en väldigt kort och upprepande slinga musik gick runt runt. Men hur man än försöker, och hur många tusentals gånger man hört hur Bubble Bobble-musiken låter, så går det bara inte att tröttna på den.

HQ