Svenska
Blog
"Vilken konsol ska jag köpa?"

"Vilken konsol ska jag köpa?"

Skrivet av Jonas den 10 december 2006 kl 22:13

"Vilken konsol ska jag köpa".Det är den ojämförligt vanligaste frågan vi får till brevlådan, möjligen i konkurrens med läsare som undrar när vi publicerar den eller den recensionen. Och jag ska inte vara falskt blygsam, vi kan fruktansvärt mycket om spel och allt därtill och kan faktiskt svara på det mesta. Men vilken konsol just du borde köpa, det vet vi faktiskt inte.

Det vore enkelt att rekommendera om någon av konsolerna på förhand kändes som en flopp, som Sega Saturn, och riskerade att läggas ned i förtid. Då skulle vi varna. Men nu är det inte så. Playstation 3 har haft rejält motigt och tongångarna i all möjlig press har varit hård. Men ändå. Konsolen heter Playstation. Varumärket är idag starkare än både Nintendo och Xbox med god marginal. Playstation 3 kommer inte att floppa, och även om den bara säljer hälften som mycket som sin föregångare är det ändå mer än Gamecube och Xbox - tillsammans.

Wii och Xbox 360 har haft det lite lättare och nog känns det spontant som att de båda kommer gå klart bättre än sina föregångare. Det finns kort sagt ingen flopprisk.

Jag kan förstå att många ställer sig frågan i all osäkerhet, men det är faktiskt något som måste avgöras helt själv. Faktorerna som måste avgöra är hur viktig prestanda är för just dig, hur mycket pengar du vill lägga ned på din konsol och framför allt - vilka spel du egentligen vill spela.

När det kommer till just prestandan är det i huvudsak två läger, Wii mot Playstation 3 och Xbox 360. Wii är helt enkelt inte mycket mer kraftfull än en vanlig Xbox. När du spelar spel som Ninja Gaiden, Halo 2 eller The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay ser du hur snygg grafiken kommer att kunna bli till din Wii. Mer kommer det inte att bli, så är det bara. Man kan i och för sig hävda att de spelen är så vansinnigt snygga att man inte behöver mer, men nästa generation är det knappast.

Playstation 3 och Xbox 360 är däremot krafthus utan dess like, och med tanke på att snudd på fotorealistoska Fight Night Round 3 släpptes bara tre månader efter Xbox 360-premiären och nu även kommer till Playstation 3 inser man potentialen. Tidiga sportspel ser ju ofta inte kloka ut i slutet av en konsolera, och kanske sitter vi och fnyser åt hur tekniskt primitivt spelet ser ut redan om några år. Tanken svindlar. Men om grafiken gör spelen roligare och om det är prioriterat av dig, måste du bestämma själv.

När det kommer till priset är det inte lika tydliga läger. En Wii kostar en bit under 3000 kronor, vilket man visserligen får en Xbox 360 Core för, men då måste den ändå kompletteras med minneskort, varför vi kan slå fast att Wii kostar klart mindre. En Xbox 360 Premium med spel kostar däremot runt 4000 kronor, medan Playstation 3 får ett pris mellan 6500-6900 kronor.

Trots att Wii framstår som billigast, följt av Xbox 360 och sist Playstation 3, är det inte riktigt lika enkelt i praktiken. Man kan nämligen med viss rätt framhålla att Wii faktiskt är den dyraste. Till exempel får man hårdvara som är fruktansvärt långt tekniskt efter och man får inte möjlighet att spela högupplösta spel eller att se högupplöst film. Vill man ha något av det, måste man köpa mängder av tillbehör och en helt ny konsol.

Xbox 360 å sin sida är riktigt prisvärd men man ska komma ihåg att om trådlöst nätverk är viktigt, om man vill ha en större hårddisk och om man vill se högupplöst film blir faktiskt en Playstation 3 billigare än Xbox 360 och därmed mer prisvärd. Därför måste man ta sig en funderare på vad man vill ha till sin konsol för sina pengar. Med en Wii får man kort sagt mycket pengar över till annat, Xbox 360 känns som en lagomlösning medan en Playstation 3 är mest prisvärd om man vill ha allt det man får med.

Men oavsett allt sådant så är det ju ändå spelen som måste avgöra vad du ska köpa till slut. Vad spelar det för roll om Xbox 360 är precis din prisklass om det är Final Fantasy XIII och Gran Turismo 5 du vill spela, vad spelar det för roll om du suktar efter allt tekniskt mumbojubmo i Playstation 3 om du mest av allt vill lira Halo 3 och Mass Effect. Och framför allt, gillar du inte arga militärer utan föredrar knubbiga rörmokare är det såklart en Wii du ska.

För att sammanfatta allt svammel så är det ingen mening i världen att skriva till oss och be oss gissa vad just du bör köpa. Vi känner inte dig utan och innan, vi vet inte allt om din ekonomi, vi vet inte hur gammal du är och vi vet inte vad som är viktigast för dig i ett spel. Fundera på det jag skrivit och bli en nöjd spelare. Oavsett vad du kommer fram till, törs jag lova att du blir nöjd. Playstation 3, Wii och Xbox 360 är alla nämligen helt enkelt fantastiska och mycket talar för att denna generation blir den bästa på evigheter.

HQ