Svenska
Blog

Den märkliga försäljningen (1)

Skrivet av Jonas den 17 december 2006 kl 05:07

Ni som följt mitt bloggande har nog uppfattat att jag är löjligt förtjust i spelförsäljning. Branchigt och nerdigt, absolut, men det hjälper mig också förstå hur branchen fungerar och ofta ger det mig ett övertag när det kommer till att förutse hur spelförsäljningen ska gå. Många hävdar att allt sådant nys mest är trams och att man ska bry sig mer om spelen, men utan stark försäljning blir det inga mer spel. Så är det bara. Dessutom tycker jag man bry sig om spelen ändå.

Tyvärr är det här med att förutse försäljning ofta som att spå i kaffesump eller singla slant, för turerna tycks vara ytterst slumpmässiga. Men trots allt finns där några tydligen trender och tendenser som gör att man får ett hum om hur det kommer att gå i exempelvis konsolkriget eller mellan viktiga spel.

Ett exempel under förra generationen (om nu nästa generation är nuvarande generation... eller något) var Halo som fick en rad banemän. Åtminstone om man skulle döma utifrån speltidningar och spelare. Metal Gear Solid 2 var ett stort Halo-hot, Killzone ett annat och ingen har väl glömt Halo-dödaren Metroid Prime. För så var det väl?

Nja, inte riktigt, för om sanningen ska fram så sålde Halo och Halo 2 bättre än Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3, Metroid Prime, Metroid Prime 2 och Killzone - tillsammans. Löjligt överlägsen försäljning och jag tror inte Master Chief precis låg sömnlös över någon av dessa titlar. Istället var utgjordes hoten mot Master Chief av Grand Theft Auto 3 med uppföljare och Gran Turismo 3 & 4.

En annan situation där fans ofta hetsar upp sig är när det vankas ett nytt Zelda-spel. När Nintendo 64 sålde sämre än beräknat i Japan och Playstation tog över, och framför allt när Playstation 2 knockade allt vad Gamecube heter därborta, hette det alltid att Zelda skulle bli räddningen. Alla utgår från att japaner är tokiga i Zelda och att det skulle vara en magisk speltitel för Nintendo.

I en perfekt värld kanske, men Japan och dess invånare betraktar Zelda väldigt styvmoderligt och serien säljer visserligen dryga miljonen varje gång, men det blir heller inte mer. Det finns kort och gott tågsimulatorer, hästspel och inte minst golfspel som utklassar Zelda på ett sätt många nog inte trodde var möjligt. Idag går det dock bra för Nintendo igen, men många blir säkert förvånade över att både Wii Play och Wiisports (ingen av dem följde med konsolen i Japan) tog första och andra platsen på japanska försälningslistan med Zelda: Twilight Princess på tredje plats. Redan veckan efter hade Zelda halkat ur från topp 10 och återfanns på plats 17.

Samma sak är det med Metal Gear Solid och Resident Evil. Fullständiga jordskalv hos oss, men bara mindre darrningar i Japan. Men det är inte bara japansk spelförsäljning många har dålig koll på, utan lika mycket västerländsk. Ett exempel är en modern überklassiker som Resident Evil 4, vilket om man lägger ihop både Gamecube-versionen och Playstation 2-versionen inte säljer bättre än ett genomsnittsligt WWE-wrestlingspel. Eller att Jak & Daxter sålde mindre än både usla Simpsons: Road Rage och medelmåttiga Medal of Honour: Rising Sun.

Allt sådant här vet vi på redaktionen och det är med sådant i bakhuvudet vi ibland retar upp brevskrivare som frågar om vad vi tror "vinner" av Metal Gear Solid 4 och Halo 3 och blir största julspelet. Svaret är så enkelt, Solid Snake har inte en chans när det kommer till kvantitet, Master Chief kör över honom fullständigt.

(fortsättning nedan)

HQ