Svenska
Blog

En titt i kristallkulan

Skrivet av Jonas den 15 oktober 2012 kl 13:41

Vi befinner oss just nu i den mest spännande tiden på året i spelbranschen och runt hörnet väntar en uppsjö av direkt brutala titlar. Jag tänkte roa mig med att ta en titt i kristallkulan på några av de rubriker jag tror vi kommer få läsa den närmaste tiden kring hur det går för spelen.

• Casual-spel för PS3 säljer dåligt - Medan Microsoft värmer upp med genombriljanta Forza Horizon och bullar upp med Halo 4, satsar Nintendo på att gå all in med Wii U, så kör Sony istället på med Little Big Planet Karting och All-Stars Battle Royale.

Det kommer straffa sig. Sackboys kart-spel lär skåpas ut av Sonics medan All Stars-Battle Royal inte har en bråkdel av charmen Smash Bros har. Alla köper sistnämnda för Mario, Link och Samus, men Sony har inga figurer som ens nästan spelar i samma liga. Tanken är att det ska vara casual som öper, men mitt stalltips är att det är Playstation-fansen som främst lär vilja investera - och det kommer inte räcka.

• Assassin's Creed III slår rekord - Assassin's Creed-serien är en samling mäktig skara succéer, men inget spel har haft i närheten av den budget eller hype som trean har. Räkna med att det här kommer bli seriens bäst sålda spel, och det snabbt.

• Makalös Master Chief-succé - Det är populärt att säga att Halo Reach inte skulle ha blivit någon succé. Sanningen är dock att det bara sålt runt 1-2 miljoner mindre än Halo 3, och då med tre år mindre på marknaden. Helsike, till och med en spinoff som Halo 3: ODST har sålt en bit över 6 miljoner. Det är mer än något Metal Gear Solid eller Uncharted har lyckats med och jämförbart med det bäst sålda Gears of War-spelet.

Halo är big business och hypen efter del fyra är enorm. Så enorm att Microsoft inte räds att släppa det samtidigt som Call of Duty: Black Ops 2. Och det kommer att löna sig, det är jag helt övertygad om. Halo 4 kommer att bli en praktsuccé.

• Black Ops 2 säljer sämre än väntat - Som en följd av att Halo 4 blir en praktsuccé måste något annat ge vika. I detta fall tror jag att det blir Call of Duty: Black Ops 2. Redan i och med Modern Warfare 3 slutade serien att öka sin försäljning, och med Black Ops 2 tror jag den kommer backa på allvar.

Halo 4 är helt enkelt mer påkostat, mer efterlängtat och det kommer att göra att Call of Duty kommer backa väldigt kraftigt i år.

• Wii U omöjlig att få tag på - Inte en helt vågad förutsägelse. Men att boka Wii U idag är ett hopplöst projekt. Den är slut överallt. Nintendo tänker tillverka mellan 7-8 miljoner konsoler fram till och med i mars och indikerar därmed att de tror på den snabbast säljande konsolen någonsin.

De som trott något annat lär helt enkelt få tänka om. Wii U blir mest troligt en ny praktsuccé för Nintendo som därmed lär behålla sin särställning i den här branschen ett bra tag till.

En titt i kristallkulan

En herre som lär skända alla sina tidigare försäjningsrekord.

HQ