Svenska
Blog

Först av Playstation 4 och Xbox 720

Skrivet av Jonas den 10 november 2012 kl 15:22

Jag antar att ni vid det här laget redan läst vår nyhet om att det kommer en ny konsol nästa år. Något som känns rejält spännande på flera sätt, och inte bara på det mest uppenbara. Det mest uppenbara är såklart att det är kul med ny hårdvara, att det kommer en ny konsol som kommer erbjuda bättre och fräschare möjligheter samt grafik till en lite stagnerad spelvärld.

Här är Activision-bossen Bobby Koticks uttalande i sin helhet under investerarmötet: "We can't really talk too much about next generation console plans, but I think it's safe to say you have a Wii U coming out and there will be another new console coming and we expect that they'll be very successful."

Men det finns en aspekt till jag tycker är nästan lika intressant. Nämligen det faktum att Kotick säger att det ska komma en (1) ny konsol. Och låt mig börja med att klargöra en sak. Han talar om Playstation 4 och Xbox 720. Även om det stundom talas om att Apple och Samsung skulle vara sugna på att snickra en egen konsol, så är det inte de han menar när han pratar om nästa generation med sina investerare. Inte heller syftar han på Ouya och liknande sidoprojekt.

Playstation 4 och Xbox 720 alltså. Och som ren fotnot är det såklart självklart att branschens störste tredjepartsutvecklare är fullt invigd i alla planer. Planer som för övrigt samstämmer med vad Gamestop-bossen och även EA-bossen nyligen sade.

En av dem ska släppas nästa år, och det för med sig nästan fler frågor än svar. För det betyder att en av dem kommer få minst en julhandel mer än den andra. Antingen kommer Microsoft ge Nintendo över ett års försprång och låta Sony få en extra julhandel på sig innan de släpper Xbox 720 i tron att varumärket är så starkt att folk kommer vänta. Detta trots att den konsol som blivit sist ut aldrig någonsin vunnit ett enda konsolkrig.

Ja, eller så är det Sony som inte lärt sig läxan med Playstation 3, och som återigen tycker att det är helt okej att ge Microsoft ett nytt betryggande försprång för att den nya generationen ändå startar när Sony säger så och fortfarande tror att folk kommer skaffa sig två jobb för att kunna köpa den.

Jag ser i läsarkommentarerna att många tror att den nya konsolen kommer stressas ut av den som får ut den nästa år. Med tanke på att det ryktats hejvilt i flera års tid om nya konsoler och att denna generation varit rekordlång, så handlar det knappast om stress oavsett vem som blir först ut. Det är helt enkelt hög tid. Jag är villig att sätta mina slantar på att den som släpper sin konsol nästa år också kommer bli den mest framgångsrika av Playstation 4 och Xbox 720 (Wii U är en annan historia i detta fall).

Super Nintendo-spelarna var inte villiga att vänta in Nintendo 64 utan köpte Playstation, ingen väntade in de mer kraftfulla Gamecube och Xbox utan köpte Playstation 2 och trots att den blev tidernas mest framgångsrika konsol så var folk inte villiga att vänta in Playstation 3 utan köpte Xbox 360. Att vara sist är livsfarligt.

Konsumenter vill ha saker med detsamma, den konsol som blir först får också störst publik och blir därmed mest intressant för utvecklarna, den får också bäst stöd av utvecklarna (jämför med hur grundläggande funktioner som onlinestöd och liknande saknades i de första Playstation 3-spelen) och framgång föder snabbt framgång. Det är svårt att övertyga utvecklare att satsa på min konsol som har 0 köpare och kommer om ett halvår istället för konkurrentens som är ute nu med 5 miljoner spelsugna ägare.

Jag tror det är lite det som Kotick menar också när han säger: "... we expect that they'll be very successful."

För det kommer de att bli. Oavsett om det är Microsoft eller Sony som blir först ut så finns det en enorm publik som kommer kasta sig över den nya konsolen. Publiken som kommer vänta till 2014 eller ännu längre på konkurrentens är inte alls lika stor, och sedan spelar det faktiskt ingen roll vad den som kommer sist lovar. Man kan inte göra en bättre E3 och få större hype än Sony hade 2005, och ändå väntade inte nog många.

Jag vet vad jag tror om vilken som blir först, och det tänker jag blogga om imorgon. Men nu är jag sugen på att höra vilken konsol du tror blir först, och varför?

Först av Playstation 4 och Xbox 720

En av många roliga nextgen-mockups som händiga photoshopare knåpat ihop.

HQ