Svenska
Blog
Bortglömda spel #1

Bortglömda spel #1

Skrivet av Jonas den 2 februari 2007 kl 23:41

Spel kommer och spel går. Många alltför bra spel förbises alltför ofta och hamnar på någon sorts glömskans avskrädeshög. Därför tänkte jag mellan varven ta och uppmärksamma ett spel som glömts bort och inte alls får den uppmärksamhet det förtjänar. Först ut blir Rares gamla klassiker Anticipation, spelet som var det första riktigt breda mainstream-spelet alla kunde spela.

För att få en uppfattning om hur spelet gick till, så tänk en blandning mellan vanliga hederliga brädspelet Pictionary, Buzz till Playstation 2 och sådana där teckningar man gjorde som barn där man ritade från punkt till punkt. Kort sagt samlades hela familjen (i teorin iallafall, mestadels var vi ett gäng kompisar) framför TV:n, medan NES ritade upp en enkel stilistisk bild, varpå det gällde att så snabbt som möjligt trycka på en knapp när man såg vad det var.

Fyra personer kunde spela samtidigt tack vare att en använde valfri riktning på styrkrysset som knapp, medan en annan spelare använde A- eller B-knappen. Det fanns mängder av olika ämnen samt dessutom svårighetsgrader. Skillnaderna var att man på den enklaste svårighetsgraden fick se hur många bokstäver det var i ordet som söktes, att man fick se nyckelpunkter dit strecken skulle dras och även att man fick veta vilke ämne som var aktuellt.

Sistnämnda var viktigt, eftersom det fanns en enorm bredd. Var det en rebus som ritades upp, hade det med musik att göra eller rent av vetenskap. Spelet innehöll mängder med taktik eftersom man hela tiden gick runt en Trivial Pursuit-liknande spelplan med olikfärgade rutor där det gällde att samla på sig alla.

En tärning rullades ned från sex till ett alltmedan bilden ritades fram och man fick gå så många steg som tärningen visade när man klarade att lista ut det hela. Det var dock ingen mening att svara rätt på exempelvis en fyra om det gjorde att man kom till en färg man redan hade. Då kunde det vara bättre att svara senare, vilket medförde den uppenbara risken att en motspelare hann före.

Än idag är Anticipation ett riktigt fräscht och underhållande spel, som tack vare sitt enkla men genialiska upplägg snarast skulle förstöras och krånglas till av bättre grafik. Dessutom finns fler än tusen målningar, vilket gör att det håller länge innan någon blir för bra.

Sistnämnda drabbade oss osnutna ungar, när vi spelade dygnet runt. Till slut kunde det räcka med ett diagonalt streck innan någon greppade handkontrollen och skrev "CHEESE", vilket såklart var rätt svar.

Hur som helst är det ett fantastiskt spel som släpptes redan 1988 till NES. Det sålde inte speciellt bra, mycket tack vare den nästan ofattbart fula framsidan som pryddes av ett foto på folk som dels var för många för att spela Anticipation men inte heller såg ut att göra det. För bra för att glömmas bort är det hur som helst, och en titel alla med en NES borde försöka leta rätt på. För Anticipation håller som sagt än idag.

HQ