Svenska
Blog

Fascinerande vargstatistik

Skrivet av Jonas den 26 november 2012 kl 14:01

Läser återigen en beklämmande artikel om vargar i Sverige för sisådär 10 000:e gången. Alltid ett lika stort debattämne, och tyvärr även lika deprimerande.

För medan vi svenskar gärna vill se oss som ett ganska upplyst folk, tycks vi leva på medeltiden när det gäller rovdjur. De mest hiskeliga historier sprids om dess farlighet och det påminner inte så lite om muntligt sagoberättande man trodde hörde till åtminstone en rågad näve sekel sedan.

I verkligheten har vi i Sverige ungefär 200 vargar i ett ytmässigt stort land med 9 miljoner invånare. Ändå är det på tok för mycket så till den milda grad att man från kritikerna lätt kan få för sig att landet är seriöst hotat. I Spanien som har ungefär samma landyta men runt 50 miljoner invånare har man dock plats för 2000 vargar.

Serbien och Montenegro är mindre än svenska Lappland och lyckas trots det samsas med 500 vargar. I centralt belägna Kanada-distriktet Manitoba (Winnipeg) som är marginellt större än Sverige lyckas man samsas med 5000 vargar.

Fortsätter man jämföra med andra rovdjur blir det ännu mer deprimerande. I Florida som är ungefär en tredjedel så stort som Sverige men med mer än dubbla befolkningen lyckas man samsas med 1,3 miljoner alligatorer. Djur som på allvar faktiskt tar små barn, äter husdjur och till och med tar armar och ben av vuxna - samt gärna tar sig en tupplur i trädgårdpoolen och håller till på golfbanor.

Till råga på allt finns dessutom runt 2000 krokodiler i Florida och till det kommer pantrar, hajar och farliga ormar - samt vargar.

Något som man finner sig i. Problem är till för att lösas och i sedvanlig ordning är jänkarna dessutom ganska bra på att tjäna pengar på saker och gör orörd natur och levande djur till en resurs. I gigantiska och glesbefolkade Sverige fortsätter vi vara livrädda dock.

Här finns 200 vargar och så kan vi faktiskt inte ha det. Det är rena överbefolkningen, rena rusningstrafiken i skogen. Och alla vet ju hur ond vargen är dessutom. Jag skäms lite och tänker att medeltiden faktiskt inte är helt över i annars så upplysta Sverige ändå.

Fascinerande vargstatistik

I gamla svenskbygden Minnesota (hälften så stort som Sverige sett till befolkning/yta) har man 1600 vargar. Det verkar alltså bara vara i Sverige som svenskar är rädda för vargar.

HQ