Svenska
Blog

Video Game Awards-intryck

Skrivet av Jonas den 8 december 2012 kl 05:39

Spelvärlden behöver en egen tillställning med mycket medial uppmärksamhet, en roll som Spike TV:s egen gala Video Game Awards kommit att axla de senaste åren. Och undan för undan har man börjat hitta formen där man provat allt från gapig Jackass-attityd till usel humor och mer tillknäppta grejer. I år hade man Samuel L. Jackson som konferencier och ett helt band av gäster som Snoop Lion, Jessica Alba, Walking Dead-skådespelarna med flera.

Vilket i de flesta fall fungerade väldigt bra. En av kvällens stora vinnare var Borderlands 2 som vann inte mindre än fyra kategorier, allt från bästa manliga skådespelare som Dameon Clarke fick för sin insats som Handsome Jack, till Claptrap som tog hem pris för årets karaktär samt bästa actionspel och bästa multiplayerspel.

För mig som spelat Borderlands 2 så ögonen blöder är det naturligtvis glädjande att fler uppenbarligen noterat samma grej. Halo 4 och Journey tog två pris vardera medan kvällens stora överraskning var Walking Dead som kammade hem pris för årets spel.

Men bortsett från priser och liknande, är det för nya utannonseringar de flesta av oss kollar Video Game Awards. Och där var det magrare än vanligt. Av utlovade fem nya utannonseringar, lyckades jag räkna till en enda, nämligen Dark Souls 2. För en gala där allt från Mass Effect 3 till Batman: Arkham City och liknande presenterats känns det som långt under snittet.

Visserligen visades genomkufiska Phantom Pain med påhittade utvecklare och liknande, men det mesta talar för att det var en Metal Gear-trailer och ett roligt spratt från Hideo Kojima (som för övrigt fanns på plats och gratulerades för sin serie som fyller 25 i år). Huvudpersonen ser ut som Snake/Big Boss, grafiken likar Fox Engine och det finns gott om anagram och ordlekar med kopplingar till Metal Gear Solid: Ground Zeroes.

Det här måste ändå ses som en besvikelse och när tidigare utannonserat Assassin's Creed III-DLC och det uppenbara faktumet att det kommer flera delar av Spartan Ops till Halo 4 får egna trailers så är inte så himla fett. Det hade på förhand snackats om Retro Studios nya spel, utlovats en glimt av nästa generation, något nytt till PS Vita, Bungies Destiny, någon het retro-återkomst och mycket annat - varv allt uteblev.

Mitt omdöme blir i slutändan att det var en bra show med bra tempo och suveräna streamnings-alternativ, men ganska uselt ur nyhetssynpunkt. Jag hoppas man fortsätter på den inslagna vägen, men jobbar på att återigen få lite exklusiviteter värda namnet.

Video Game Awards-intryck

Gerorge Washington som elak kung i kommande DLC till Assassin's Creed III.

HQ