Svenska
Blog

Tredjepartsspel till Wii U

Skrivet av Jonas den 13 december 2012 kl 03:17

The Last of Us... Gears of War: Judgment... Grand Theft Auto V... Battlefield 4... Tomb Raider... Crysis 3... Rainbow 6: Patriots... The Walking Dead... Splinter Cell: Blacklist... Dead Space 3...

Nejdå, du plågas inte av déjà vu, det var precis sådär jag inledde gårdagens blogg. Men jag fick en så bra följdfråga via privat PM att jag var tvungen att följa upp saken. En läsare skrev nämligen: Hur många av de där spelen kommer till Wii U?

Tja, två av dem är exklusiva, så de kommer såklart inte, och bland resten av spelen så... tja... kommer... ja, inget faktiskt. Här har Nintendo ett problem, ett stort problem och mycket att göra.

För Wii U är ett härligt stycke hårdvara som lagom till premiären har fått mer tredjepartsstöd än någon annan Nintendo-konsol sedan Super Nintendo. Det senaste årets storspel som Batman, Mass Effect och Tekken finns till Wii U liksom hösten tungviktare Assassin's Creed III och Call of Duty: Black Ops 2.

Ett av Nintendos uttalade mål med den nya konsolen har ju som bekant varit att få tillbaka tredjepartsstödet igen, och delvis får man väl säga att de har lyckats. Men det räcker såklart inte med en bra premiär, nu är det upp till bevis. Vad ska vi spela till Wii U den närmsta tiden?

Där gapar listorna väldigt tomma. Visst väntar exklusiva spel som Pikmin 3, Lego City Undercover och Rayman Legends, men i övrigt är det skrämmande tomt. Det enda stora tredjepartsspel som kommer till Wii U är Aliens: Colonial Marines.

Problemet är bara att om Nintendo inte vänjer Wii U-ägarna vid att köpa tredjepartsspel, så kommer dessa utvecklare snabbt att överge formatet. Men finns det inga sådana så kan folk inte köpa dem. Och då lär de sig att bara köpa Nintendos egna spel, precis som till Gamecube och Wii. Inte ens Call of Duty: Black Ops 2 verkar ha sålt särskilt bra, trots finfina betyg. Om inte ens det säljer, varför ska andra försöka?

Nu tjänade visserligen Nintendo pengar som gräs på Wii, men de två sista åren var tyngre och man gjorde nyligen sin första förlustrapport på decennier. Och inte ens Nintendo själva tror nog att Wii U kommer att sälja några 100 miljoner exemplar (något bara tre konsoler någonsin har lyckats med, två heter något med Playstation och en heter... Wii).

Kort sagt behöver Nintendo tredjepartsutvecklarna. Men då måste man jobba med dem, försäkra sig om grafiktunga exklusiviteter, (tids)exklusivt DLC och se till att ha de bästa versionerna av multiformatsspelen. Wii U har bättre grafikchip och enormt mycket mer minne än HD-tvillingarna, så problemet sitter inte i tekniken - utan i resurserna.

Och det är just dessa resurser som Nintendo måste bistå utvecklarna med, och det snart. För börjar Wii U-ägarna klaga på under våren på att de missar alla spel så kan den positiva buzz man ändå har nu snabbt bytas till något mer negativt. Och då tror jag det kan bli riktigt jobbigt.

Tredjepartsspel till Wii U

Aliens: Colonial Marines är ett av få stora tredjepartsspel som kommer till Wii U i vår. Andra utvecklare lär följa försäljningen med stort intresse för att se om Wii U-ägarna köper annat än Nintendos egna spel.

HQ