Svenska
Blog

Det här med att sälja mest konsoler

Skrivet av Jonas den 15 januari 2013 kl 00:06

Det var bara härom dagen vi kunde läsa att en analytiker trodde att Playstation 3 gått om Xbox 360. Nu är det dags för en annan analytiker att tycka till, och ska vi tro denne kommer Xbox 360 inte bara att slå Playstation 3 denna generation, utan även Wii.

Så hur är det då? Vilken konsol leder egentligen? Hur viktigt är det att sälja mest? Ja, och hur bra är analytikerna?

Vad man ska komma ihåg är att dessa siffror egentligen mest är ett spel för galleriet. Det är siffror som används i spelsammanhang, men som i själva verket till stor del är betydelselösa. Det Microsoft, Nintendo och Sony har gemensamt är att de vill tjäna pengar.

Framför allt Microsoft skulle absolut ha resurser att sälja en våldskraftfull Xbox 720 för 1500 kronor, köpa alla exklusiviteter och skända all konkurrens. Men medan man leker med tanken på det sättet kan vi dra oss till minnes förra generationen.

Den oförskämt starka Xbox fick toksänkas i pris och de som köpt den tidigt belönades med spel och handkontroller som kompensation. Microsoft hade sannerligen heller inte alla exklusiviteter. Förlusten blev ändå så våldsam redan vid runt 24 miljoner sålda konsoler att hela Xbox-projektet sannolikt fortfarande är en förlustaffär (blanda inte ihop med Xbox 360 som är på plus sedan i höstas).

Tänk om de hade sålt den ännu billigare och köpt ännu fler exklusiviteter... Det skulle ha tagit 100 år att tjäna tillbaka pengarna förutsatt att ingenting gick fel under dessa 100 år. Det är helt enkelt inte realistiskt. Det är knappt ens fantasier.

Att kunna säga att man har den bäst säljande konsolen låter däremot bra ur en PR-mässig synvinkel, men betyder egentligen ganska lite. Xbox-förlusterna var så stora att det snackades om att det skulle bli Microsofts första och sista konsol. Och för de flesta andra företag hade det förmodligen blivit just det.

Som jämförelse sålde Gamecube ungefär lika mycket - men Nintendo tjänade pengar på både hårdvara och spel. Men tack vare Microsofts PR-arbete med att slå fast att de var det näst största och mest kraftfulla alternativet och det faktum att Nintendo backade jämfört med Nintendo 64, så känns Xbox som en större succé än Gamecube. Trots att det är precis det motsatta. Och det vet Microsoft.

Den här generationen är det Sony som backat med Playstation 3 medan Microsoft istället ökat. Totalt sett har de båda konsolerna dock legat hack i hälarna på varandra där Playstation 3 sakta knappat in på försprånget under sex år av sju tillgängliga. För Microsofts del har det varit viktigt att kunna säga att de haft den bäst säljande HD-konsolen, men, i praktiken är det ganska betydelselöst. Orsakerna till det är två.

För det första handlar det som sagt om att tjäna mest pengar. Och där ligger Microsoft bra till. Xbox 360-ägarna spenderar drivor med pengar på sina konsoler och även hårdvaran tycks numera säljas med vinst. För Sonys del har Playstation 3 bara inneburit förluster som de aldrig kommer att kunna ta ikapp med konsolen. Att de sålt ungefär lika mycket är därför bara en PR-grej. Sony skulle gladeligen kapa försäljning av konsolen om de samtidigt kunde få byta förlusten mot en vinst.

Den andra grejen är mer komplicerad dock. Det handlar om marknadsandelar, vilket jag skrivit om tidigare. Playstation 3 har en för liten andel i Japan för att få samma mängd exklusiva japanska spel som Playstation 2 fick, man har en så pass mycket mindre andel av marknaden i USA att man märker av hur tredjepartsutvecklarna favoriserar Xbox 360 och den enda marknaden man lyckats bra på är den minst viktiga - den europeiska.

Sony dominerar i länder som Italien och Spanien som köper förhållandevis lite spel, och Europa är dessutom en dyr och svår marknad som kräver olika åldersmärkningar, olika reklamkampanjer, flera PR-kontor, översättningsarbete och många distributionssamarbeten.

Så trots att Playstation 3 och Xbox 360 sålt i praktiken lika mycket, är det väldigt mycket till Microsofts fördel och totalsiffrorna är egentligen ganska intetsägande. Inte heller tror jag på att Playstation 3 skulle ha gått om Xbox 360, dels verkar det osannolikt med tanke på hur siffrorna sett ut i jul och dels är jag helt övertygad om att Sony kommer gå ut med en pressrelease den dagen Playstation 3 är den bäst säljande HD-konsolen.

Däremot tror jag att Playstation 3 kommer gå om. Kanske redan i sommar. Det känns helt enkelt som att det är lite mer på gång för Playstation 3 framöver, och får bara Sony ner priset på den är det nog många som lockas av Sonys breda spelportfölj och framför allt Blu-ray. Magkänslan är helt enkelt att Xbox 360 kommer dö lite snabbare.

Vilket analytikern jag nämnde i början alltså inte alls trodde på. Xbox 360 ska ju gå om självaste Wii. Så hur bra är analytikerna? Sägas ska att de är av väldigt varierande kvalitet. Man kan helt enkelt sällan lita på dem utan lite efterforskningar. Rapporten om att Playstation 3 gått om Xbox 360 kostade exempelvis $4500 att köpa. Gör man däremot en så enkel grej som att lyssna på Sony själva så sade de sig ha sålt 70 miljoner Playstation 3-enheter fram tills i november 2012. Därefter drog analytikerna till med att de sålt 77 miljoner till december. Jag tror inte att Sony hade kunnat tillverka sju miljoner konsoler på en månad ens om de försökte.

Det (plus mer förstås) förväntas man alltså betala $4500 för. Dessutom är det samma analytiker, IDC som så sent som 2008 bjöd spelvärlden på den nedanstående makalösa grafen över hur de beräknade att konsolerna skulle komma att säljas framöver. Hur mycket rapporten med diagrammet kostade förtäljer dock inte historien, men man kan väl lugnt slå fast att om det så var en krona så var den inte värd priset.

Det här med att sälja mest konsoler

Att lyssna till vad spelanalytiker har att säga är ofta intressant, men bör tas med en rejäl nypa grovsalt och en hel näve sunt förnuft.

HQ