Svenska
Blog

Nintendo inte HD-immuna

Skrivet av Jonas den 21 januari 2013 kl 01:08

Redan förra månaden bekräftades Pikmin 3 bli försenat. En månad senare laddar Nintendo på med tre försenade spel till. Samtidigt har man släppt de buggigaste spelen som någonsin kommit från Kyoto-högkvarteret till Wii U-premiären, vilka kräver stora patchar för att fungera bra - och det är inte helt optimalt till konsolen med det minsta lagringsutrymmet av dem alla.

Kort sagt verkar Nintendo har stött på problem av ett slag man inte haft tidigare. De flesta menar helt enkelt att Nintendo haft det för stressigt, att de inte riktigt hunnit bli klara med sina spel. Min förklaring är dock en annan, nämligen att inte ens Nintendo är HD-immuna.

Under hela den gångna konsolgenerationen har Nintendo harvat på med 480p-spel. Spel som inte kräver speciellt detaljerade texturer, 3D-modeller som inte behöver vara så övergjorda, billigare effekter och så vidare. I så låg upplösning ser man inte nog med detaljer för att detaljerna ska behövas. Vad Nintendo nu stött på när man tvingats kliva upp en generation med Wii U är att grafiken inte gör sig själv längre.

Ett spel som New Super Mario Bros. U (fantastisk titel - köp det!) är helt enkelt inte så svårt att göra för Nintendo att de inte hinner få det klart på de minst 2-3 år man planerat konsolen. Däremot tror jag HD-utvecklingen varit lite av en kalldusch för Nintendo. Att göra HD-grafik tar tid, och det är dyrt och kräver enorma resurser.

De team Nintendo har haft producerar helt plötsligt färre spel i ett lägre tempo än tidigare, vilket stört planerna ganska rejält - med en gapande tom release-lista som följd. Vad Wii U får nu är lite av en katastrofvår som inte står PS Vita långt efter förra året. Nästan inga spel kommer, och Playstation 3 och Xbox 360 får betydligt fler storspel som Tomb Raider, Grand Theft Auto V, Lighting Returns: Final Fantasy XIII och Crysis 3.

Min gissning är därför att Nintendo just nu buffar upp sina team ordentligt med massor av nyanställningar och kanske en och annan nedläggning eller omprioritering.

Resultatet tror jag inte kommer att bli något annat än magnifikt (det är Nintendo vi talar om) när man väl börjar släppa riktiga Mario-spel, Zelda, Metroid och förhoppningsvis någon helt ny serie. Men jag kan ändå inte hjälpa att jag funderar över när det kommer att bli - och framför allt om det kanske kommer att vara för sent?

Nintendo inte HD-immuna

Kan inte komma nog snart.

HQ