Svenska
Blog

Jag räknar med fullt krig

Skrivet av Jonas den 6 februari 2013 kl 01:27

Playstation 4 sägs alltså ska visas om exakt två veckor från nu, och jag står fast vid min uppfattning om att Xbox 720 kommer att släppas före Sonys konsol. Det betyder i praktiken att jag tror att båda konsolerna kommer att släppas ungefär samtidigt, och det är händelsevis också vad alla rykten talar om.

När Xbox 360 släpptes sent 2005 hade den ingen att slåss med uppmärksamheten om, och när Wii kom sent 2006 var den också ganska ensam. I Japan och USA släpptes visserligen Playstation 3 samtidigt, men mängden spelare som velade mellan en konsol för $249 och $599 var nog ändå försvinnande få. De som köpte en Wii hade helt enkelt inte en tanke på att köpa en Playstation 3 och vice versa. Här i Europa kom Playstation 3 sedan våren 2007, också helt ensam.

Därmed skrivs det massor i pressen, man är ensam med TV-reklam om den nya konsolen och får en bättre "buzz". Microsoft och Sony ska alltså dela på den här uppmärksamheten med två troligen ganska likvärdiga produkter, där den som skriker högst kommer att höras mest. Därför förväntar jag mig inget mindre än fullt krig de båda emellan.

För Sony står mycket på spel. Kopplar Microsoft greppet och börjar rycka, så kan hela speldivisionen vara i fara. Det finns inte utrymme för några floppar, och det vet Sony som därför måste se till att det här inte händer. Vänder vi på steken så har Microsoft visserligen segrat denna generation de båda emellan.

Visst har de sålt lika mycket, men Sony har fått skänka bort konsoler och bara gjort förluster medan Microsoft tjänat pengar. Om jag skulle låna en miljard dollar, bygga små kraftfulla datorer och kalla dem för Mäkinator Console och skänka bort alla för en dollar stycket så har jag visserligen sålt bra, men det gäller att veta vad siffrorna betyder. Och i realiteten är det katastrof.

Men Microsofts vinst är ingen jordskredare, man fortfarande sålt mindre än förväntat och antalsmässigt är man som sagt likvärdiga med Sony men med långsammare tempo. Minsta störning så riskerar man att tappa allt man byggt upp. Det är kort sagt en bräcklig seger. Och Microsoft är pressade idag. Folk köper hellre tablets med Android eller Ios än laptops med Windows. Operativsystemen krymper för dem.

Och ännu tjänar man storkovan på Office, men hur länge när folk väljer andra ordbehandlaralternativ till exempelvis just ovan nämnda tablets? Smartphone-segmentet går också trögt och man lyckas liksom inte haka på trenderna med sociala medier heller. Xbox och Live är därför viktigare än man tror för Microsoft, vilket vi också märker på hur man sedan länge kallar sin chatklient Messenger för Live Messenger och sin musiktjänst för Xbox Music.

Min poäng är alltså att båda sidor är piskade att "vinna" snabbt över den andra. Den som lyckas med det kommer få se sin konsol vara lead format och ha de bästa multiformatsversionerna, ha lättast att ro hem exklusiva dealar och se hur man liksom blir industristandarden (gratis reklam) när TV-spel ska vara med i sitcoms och liknande.

För tvåan blir det både tyngre och dyrare, och det har egentligen ingen av sidorna råd med, om än på olika sätt. Som lök på laxen tror jag dessutom att den kraftigt ökade konkurrensen (Steam-box, tablets, Ouya med flera) kommer leda till att den totala klumpsumman med antalet sålda konsoler från Microsoft, Nintendo och Sony kommer vara lägre nästa generation.

Kort sagt, att vinna betyder allt. Och för att lyckas med det måste man göra det snabbt. Räkna med krig i spelvärlden som aldrig förr.

Jag räknar med fullt krig

Enligt CD Projekt Red ska Witcher 3 komma 2014 och släppas till all top-of-the-line consoles. Consoles alltså. Pluralis. Och det redan nästa år, räkna med konsolkrig...

HQ