Svenska
Blog

Jag tror på Half-Life 3 - i år

Skrivet av Jonas den 11 februari 2013 kl 01:20

Det börjar ju nästan kännas lite vapor-ware om Half-Life 3. Trots floder av rykten, protester, nätlistor, retfulla antydanden från Valve och liknande så händer ingenting. Trots det så tror jag att vi kommer få se Half-Life 3 utannonseras redan i år. Och det finns en god orsak till det.

Valve har såklart jobbat på Half-Life 3 i åratal, en rimlig gissning är att man började skissa på det redan när tvåan var klar. Att hela teamet skulle behövts för att göra de båda bonusepisoderna tror jag helt enkelt inte på. Men utöver detta jobbar Valve som bekant på en sak till, nämligen sin alldeles egna Linux-konsol.

Steam-boxen. Jag räknar med prestanda som enkelt slår Playstation 4 och Xbox 720 på fingrarna samt möjlighet att lättare än någonsin byta ut exempelvis RAM och processor för den som vill ha ännu mer kräm efter något år. Förmodligen blir den också dyrare, men försäljningen av speldatorer har ökat, så det finns onekligen ett klientel som är villiga att betala 5000-7000 för en konsol.

Den ska ju trots allt hålla 5-6 år, så utslaget över tid blir det ingen stor kostnad. Valves konsol behöver heller ingen dyr Blu-ray-läsare, och... ja... inga optiska läsare överhuvudtaget. Därmed krymper kostnaderna för frakt, för reparationer, kostnader för spel, materialkostnad och så vidare. Därför kommer dessa nämnda slantar räcka långt i grafikväg.

Inte heller behöver Valve sälja minst 50 miljoner enheter som Microsoft och Sony för att burken ska kunna kallas en succé. Faktum är ju att det egentligen bara är en strömlinjeformad och optimerad PC avsedd att köra Steam på. Ett sätt att nå ut till en ny publik, helt enkelt. Och på köpet få en konsol som har mediakapacitet de båda andra bara kan drömma om där alla filmformat, alla ljudformat med mera stöds utan vidare.

Oavsett hur det går för konsolen Steam-box, så finns det dock ett litet aber. Och det är att de trots allt ändå måste sälja några miljoner av den. Annars blir det ingen massproducering och kostnaderna blir för höga. Absolut inga 50 miljoner, men grovt gissat i alla fall mellan 10-20 miljoner under loppet av några år, tror jag krävs för att det ska ses som lyckat.

Och det här jag tror att Gordon Freeman kan komma in i bilden. Trots allt så har Half-Life-spelen sålt monumentalt bra. Och fanskaran är lojal på ett sätt som får praktiskt taget alla andra spel att blekna. Valve har såklart inte kommit på att släppa en Steam-box under en personalfest förra månaden för att sedan lansera den halvåret efter, lika lite som man slumpar fram premiärdatumet för Half-Life 3 med hjälp av tärning.

Sedan flera år tillbaka tror jag att just det här varit planen. Att lansera de båda samtidigt. Att låta Half-Life 3 vara exklusivt till Steam, i säg ett år, tror jag skulle få oerhört många spelare utan speldator (eller en för gammal sådan) att vilja investera i en Steam-box. Gordon Freeman skulle på det sättet kunna få agera den nya konsolens Mario eller Master Chief. Vara den där galjonsfiguren som så många gånger förr visat sig kunna kränga hårdvara.

Och eftersom det faktiskt verkar som att Valve tänker släppa sin Steam-box i år - inte så konstigt med tanke på att Microsoft och Sony mobiliserar - så törs jag därför fastslå att jag därmed tror att vi kommer få se Half-Life 3 i år.

Jag tror på Half-Life 3 - i år

Fint folk kommer alltid för sent, men i år är det kanske äntligen dags...?

HQ