Svenska
Blog

Snart börjar nästa generation - för PC

Skrivet av Jonas den 26 februari 2013 kl 14:49

Det är faktiskt bara två år sedan PC som spelformat ansågs döende. Undantaget World of Warcraft och The Sims 3-expansioner var det inga spel som såldes, utan det mesta piratkopierades.

De flesta stora multiformatsspel kom överhuvudtaget inte ens till formatet och när de väl gjorde det kunde det ta ett halvår extra innan det släpptes i en fruktansvärt buggig hög med kod. Den tekniska utvecklingen hade också stagnerat något och det såg ut som att framtiden tillhörde konsolerna som stod på sin absoluta topp.

En radikal skillnad mot för runt 2004-2005 när varannan titel på den svenska speltoppen bestod av just PC-spel. Men idag, bara två år senare kunde läget inte vara mer annorlunda. Plötsligt dominerar PC-spelen återigen försäljningslistorna, Steam har ökat användarantalet från 20 miljoner till över 50 miljoner och bedömare efter bedömare frågar sig nu istället om konsolerna har någon framtid.

Och ännu är det inte slut på långa vägar. För med den kommande Playstation 4 har Sony gett upp konceptet med att utveckla egna grejer. Specialprocessorer som Emotion Engine i Playstation 2 som enligt Sony skulle kunna visa känslor och som Saddam Hussein lär ska ha köpt för militärt bruk - eller för den delen Cell i Playstation 3 - är nu ett minne blott.

Istället köper man en kraftig PC-processor från AMD samt även ett av deras grafikkort, fyller burken med ilsnabbt RAM-minne och kallar den Playstation 4. I allt väsentligt alltså en PC i en liten låda.

Det här kommer att göra det lättare än någonsin att göra riktigt snygga PC-versioner av Playstation 4-spel, men även vice versa. Kort sagt, när Playstation 4 släpps är det inte bara konsolspelen som kommer bli snyggare, utan även PC-spelen. Idag är de trots allt oftast superhögupplösta varianter av samma spel med extra lullull, men först när de nya konsolerna släpps så kommer du få se vad ditt grafikkort är kapabelt till egentligen.

Playstation 4 är dock inte den enda PC-konsolen som väntar runt knuten, utan Xbox 720 sägs vara byggd efter precis samma princip. Återigen är det AMD som står för processor och grafikkort och Microsoft planerar full kompatibilitet med Windows 8.

Därmed är det tre i princip likadana konsoler som släpps på marknaden, där bara en av dem kan utrustas med extra RAM-minne och allt snabbare komponenter för att få den där lilla extra grafiska boosten.

Den som fruktat att PC-spelen återigen skulle börja föra en tynande tillvaro på grund av de nya konsolerna har alltså all anledning att tänka om. Tvärtom är det en ny guldera för PC som väntar runt knuten där alla spel kommer att släppas till formatet samtidigt som de övriga i de absolut bästa versionerna.

Snart börjar nästa generation - för PC

Såhär ser Project Cars ut till PC redan idag. Från och med nästa år lär den grafiska nivån höjas ett rejäl snäpp.

HQ