Svenska
Blog

Ny japansk PC-attityd?

Skrivet av Jonas den 17 maj 2013 kl 15:58

PC som spelformat har länge varit försvinnande litet i Storbritannien, och heller inte så populärt som man kan tro i USA. I Japan har det dock varit flera resor sämre. Där har PC knappt ens kunnat kuriosaklassas utan varit ett nischformat för obskyra spel som helt enkelt inte får släppas till konsol.

Men under senaste året har det känts som att det här håller på att luckras upp ordentligt. Allt fler japanska spel släpps till PC lika självklart som till Playstation 3 och Xbox 360, inte minst från Capcom. Men även Square Enix hakar på tåget, bland annat kom HD-versionen av Final Fantasy VII till just PC i samband med jubileumet, och nu låter man meddela att man gör samma sak med Final Fantasy VIII.

HD-versionerna av några av tidernas populäraste konsolspel kommer alltså inte ens till konsol. Och nu meddelar Platinum Games att Metal Gear Rising: Revengeance också är på väg till PC. Därmed har de alltså kunskapen och utvecklingsmöjligheterna för att göra PC-spel, och chanserna ökar därmed för att exempelvis Bayonetta eller Vanquish också ska släppas till PC.

Jag tror vi står inför ett skifte i japansk spel-policy. Inom ett års tid tror jag vi kan räkna med att PC också kommer att få vara med och leka när japanska spel ska utannonseras. De må inte ha någon publik i Japan, men västerlänningar som vill ha bättre grafik och bilduppdatering kör gärna PC.

Det här tror jag både är nödvändigt och helt rätt tänkt. Många konsolspelare har de senaste 2-3 åren investerat i en bra PC, och jag tror att de kommer dra sig för att haka på nästa generation i första taget. Och vill den krisdrabbade japanska spelvärlden kunna kränga sina titlar så är det här ett helt naturligt steg för att kunna vara aktuella i framtiden.

Ny japansk PC-attityd?

Ett av många typiska japanska konsolspel på väg till PC - Metal Gear Solid: Revengeance.

HQ