Svenska
Blog

Det här med ständig uppkoppling...

Skrivet av Jonas den 24 maj 2013 kl 02:15

Det har varit mycket upprörda toner de senaste dagarna sedan det blivit klart att Microsoft satsar på en form av DRM-skydd i Xbox One. Som det verkar ska konsolen stämma av att alla ens köpta spel faktiskt är köpta en gång per dygn. Gör man det inte det, så får man heller inte spela.

Med tanke på hur många som upprörs över konceptet, får jag nästan känslan av att oroväckande många läsare bor i elsanerade pörten i obygden. Så stort problem är det faktiskt inte att behöva ha sin konsol uppkopplad. För de absolut allra flesta av oss kommer det inte ens betyda en märkbar skillnad, och man får verkligen anstränga sig för att hitta på situationer där det skulle kunna vara svårt att få tag på wifi.

Men även i dessa fall är det inga som helst problem att sätta på sin smartphone, och ha den som hotspot om man mot all förmodan inte skulle kunna komma åt internet under ett helt dygn. Ett argument jag har viss förståelse för är frågan om framtidskompatibiliteten. Där borde Microsoft absolut besvara frågan om man kommer att ta bort skyddet i sinom tid.

Det folk verkar missa i sin iver att förfasa sig över att inte kunna sätta på sin Xbox One om 20 år och spela spel, är dock att det förmodligen inte kommer fungera oavsett. Och det av flera anledningar. Ta den skärm jag spelar spel på idag. Den har överhuvudtaget inte ens antenn- eller scart-uttag. Jag kan alltså inte spela NES eller Mega Drive på den. Och skärmar utan antennuttag kommer bli allt vanligare. Hur lång tid kommer det ta innan HDMI ersätts?

Förmodligen betydligt mindre tid än många nog tror. Redan om tio år borde vi ha något bättre, troligen helt trådlöst. Och vad säger att de skärmar vi har idag kommer att vara relevanta om samma tidskonstant. Kanske är det helt självklart med något helt annat som glasögonlösa 3D-skärmar, hologram eller varför inte glasögon med skärmar på insidan?

Redan Xbox One saknar alla andra kopplingsmöjligheter än HDMI. Har du tjock-TV hemma så är du rökt. Den kompatibilitet som krävs för att grejerna ska fungera om 20 finns helt enkelt inte. Och inte kommer vi kunna använda dagens grejer heller. Chansen för att din HDTV ska vara vid god vigör 2033 (20 år) är bra nära noll. Och det gäller även konsolen.

Här inflikar säkert någon att deras drygt 20 år gamla NES minsann fungerar bra fortfarande. Och de gör de. Men NES är oerhört primitivt byggd. Så gamla och grova komponenter tål rejäl misshandel av både statisk elektricitet och tidens tand. Lite överdrivet är det som att vara förvånad över att de 4500 år pyramiderna fortfarande står pall när dagens glashus så lätt går sönder. Felmöjligheterna på en Xbox One är helt enkelt oändligt mycket större än på en NES, samt att den dessutom har rörliga delar.

Kort sagt är folk upprörda helt i onödan. Risken för att man ska sitta om 20 år och känna sig lurad för att man inte kan spela Xbox One på sin HDTV är förmodligen bra nära noll. Även om Microsoft möjliggör det (och det hoppas och tror jag att de gör!), så tror jag ändå inte det kommer gå smärtfritt av andra orsaker.

Jag vill även tillägga att jag tror Sony också kommer välja liknande lösningar för Playstation 4. Det är det bästa sättet att bekämpa begagnathandel och pirater, fördelarna överväger. Lägg även till det faktum att EA valt att slopa sina onlinepass helt. Jag har väldigt svårt att tro att det enbart beror på att Microsoft har den här lösningen, medan EA till Sonys konsoler plötsligt ska vara villiga att acceptera att deras spel säljs vidare flera gånger utan att de ska kunna tjäna pengar på det. För mig låter det lite som att tro på tomten.

Det här med ständig uppkoppling...

Redan idag erbjuder Sony glasögon med inbyggda skärmar. Att tro att HDTV med HDMI-ingång ska vara gångbara om 20 år är väldigt optimistiskt.

HQ