Svenska
Blog

Konsolkriget långt ifrån avgjort

Skrivet av Jonas den 12 juni 2013 kl 04:28

Jag ska vara ärlig. Precis som Petter så tycker jag Playstation 4 känns som det mest köpvärda alternativet för tillfället. Det går liksom inte att komma ifrån att det känns lite mer avslappnat, mindre uppstyrt och mer prisvärt. Dessutom är Playstation 4 ofrånkomligen mer kraftfull, vilket förmodligen kanske inte lär märkas så mycket i början, men desto mer längre fram i generationen.

Min uppfattning (baserat på lika delar magkänsla, forumkommentarer och gissningar) är att stora delar av spel-communityt känner på samma sätt. Vad som stör mig är dock att väldigt många tycks tro att allt är klappat och klart, och att det redan är givet att Sony ska ro hem generationen. Jag skulle snarare vilja säga att de har lång väg kvar att gå.

Till att börja med har Microsoft större spel och i dagsläget även fler spel. Jag vet att Sonys studios jobbar på spel vi inte fått se ännu, men det finns det även Microsoft-utvecklare som gör, plus att de är mer aggressiva med att köpa på sig tredjepartsexklusiviteter. Dessutom tycks Sony vara mer sugna på att göra uppföljare idag och har även deklarerat ett intresse att göra färre spel.

Och just uppföljarhysterin är en av de grejer som jag tror mest bidragit till det minskande intresset för spel de senaste åren. Det kommer tveklöst att komma ett nytt Uncharted, det blir garanterat mer Ratchet, vi kommer solklart att begåvas med mer Kratos-eskapader i God of War, kan lugnt räkna med mer Little Big Planet och så vidare. Säkra kort initialt, men spelserier har en tendens att tappa popularitet efter för många delar och extremt få fortsätter sälja bättre i all evighet.

Helt nya grejer behövs. Annars lär de som kliver in i en spelbutik för att köpa en Playstation 4 eller Xbox One i november och inte är insatt, tycker Xbox One helt klart framstår som det bättre alternativet om den får alla spel Sony visar plus betydligt fler och fräschare exklusiviteter.

Tron att gemene man ska ha full koll på petitesser i kopieringsskydd, kontohantering och liknande är som att förutsätta att den som köper en ny bil är perfekt insatt i formaliteter mellan rostskyddsgarantierna hos Ford och Kia. Som försäljningsargument är det snudd på värdelöst för de som inte är insatta gamers. Och vi är inte så många som vi tror. Det finns 160 miljoner Playstation 3/Xbox 360-ägare och kanske 10-20 miljoner av dem har bra koll.

Det Sony däremot har som är svinviktigt är ett lägre pris. Att en dyrare konsol säljer bättre än en billigare är väldigt ovanligt. Men Microsoft har resurserna att paniksänka. Man får inte ensamt förlita sig på detta. För att denna lovande konsol ska nå sin fulla potential, måste Sony fixa fram spelen. Och exklusiva sådana av populärt snitt. Titanfall kan mycket väl bli ett nytt Gears of War för Microsoft, Quantum Break har god potential och Ryse: Sons of Rome kan mycket väl bli stort. Dessutom är Halo-serien fortfarande mycket större än alla uppföljare Sony kan plocka fram.

Jag vet att många av er gärna skriver saker i stil med "Hallå där, alla indies då?!?", men sanningen är att antalet spelare som köper konsoler för 4000 kronor för indies är försvinnande få. Sony behöver fräscha, helt nya AAA-spel för att ha serier att bygga på i framtiden. Kort sagt kommer detta att vara en nyckelgrej för Sony och känns just nu som den enskilt svagaste länken för formatet i ett TV-spelskrig som är direkt fruktansvärt långt ifrån avgjort - oavsett DRM-snack.

Konsolkriget långt ifrån avgjort

Istället för att göra ett Infamous med tidernas douchebag-tölp i huvudrollen, borde begåvade Sucker Punch ha fått göra något helt nytt med mer kommersiell potential.

HQ