Svenska
Blog
Japan är förlorat

Japan är förlorat

Skrivet av Jonas den 14 maj 2007 kl 03:52

Tecknen har väl egentligen alltid funnits där för den som följt japanska försäljningssiffror och tendenser på marknaden. På något sätt var väl Nintendo DS en liten vink om vad som komma skulle. Japaner, rent generellt, verkar helt enkelt inte bry sig om grafik det minsta. Nintendo DS fullständigt skändar stackars PSP i Japan med en försäljning som får mig att undra vad de gör med alla enheter. Förra veckan såldes exempelvis närmare 300 000 Nintendo DS-enheter.

En vecka alltså. Det blir runt 1700 enheter per timme bara i Japan. Att säga att de flyger ur hyllorna är en underdrift. När så Wii lanserades förra året var Nintendo nästan sitt gamla kaxiga jag igen. De visste att varumärket åter uppfattades som positivt, framför allt i Japan. Men Wii är ingen okontroversiell produkt. Den är tekniskt väldigt klen och precisionen i fjärrkontrollen är faktiskt inte fullt så revolutionerande som jag skulle önska.

Nå, Wii är en fantastisk produkt ändå, marknadsförd på helt rätt sätt och med många spännande spel i antågande. Och som Nintendo har lyckats. Raka motsatsen kan sägas om Sony som med Playstation 2 fullständigt ägde de japanska försäljningslistorna. De har tappat allt. Det är väl ingen mening att återigen börja älta om hur de med Playstation 3 tappat den kanske viktigaste serien av dem alla i Japan (Dragon Quest) igen, men däremot vill jag efter bara sex månaders konsolkrig fastslå att slaget om Japan är över.

Jag törs helt enkelt gå ut med att jag inte tror att Sony har en chans att ta tillbaka vad de har förlorat. Efter lång tids vacklande försäljning där de konsekvent sålt ungefär en tredjedel av vad Nintendo sålt Wii-enheter (en katastrofal siffra i sig) har de tappat ännu mer medan Nintendo istället ökat. För fyra veckor sedan kom bottennappet då Wii sålde hela sex gånger så bra som Playstation 3 - utan att det egentligen kom något nytt revolutionerande till Wii.

En mardröm för Sony. Men veckan därefter hände det som inte fick hända. Wii sålde inte bara sex gånger så bra utan ökade försäljningsförsprånget till sju gånger så många sålda konsoler. Sju gånger! Det är inte Playstation 2 mot Xbox i Japan vi snackar om, utan den japanska dominanten Playstation 2:s uppföljare mot en omförpackad Gamecube med alternativ handkontroll utan något egentligt spelutbud.

God natt. Trodde jag iallafall tills förförra veckans försäljningssiffror ramlade in. Wii hade återigen utökat försprånget och sålde nu åtta gånger så bra som Playstation 3 som närmade sig Xbox-nivåer (eller i vart fall sämre än båda flopparna Dreamcast och Gamecube). Ett försprång på åtta gånger så hög försäljning är givetvis ett enormt tapp som gör att Wii drar ifrån som en tävling mellan min kära Ford Focus mot Petters Nissan 350Z.

Ja, så var det ju förra veckans försäljningssiffror då. De kom i fredags morse (Media Create). Wii hade visserligen inte ökat försprånget denna vecka, men stod kvar på fullständigt förödande åtta gånger så hög försäljning. Och nu börjar det bli jobbigt att hitta på på bortförklaringar, snygga omskrivningar för att det ska vända snart eller något sådant över huvud taget.

Japan är, kort och gott, förlorat för Sony. Jag tror verkligen inte att de någonsin kan ta ikapp det här igen under denna generation. För varje vecka som går utökar Wii försprånget med sjumilakliv medan Playstation 3 halkar efter. Och inget är på gång den närmaste tiden som ser ut att vända på det hela heller. Lair är typiskt västerländskt, Metal Gear Solid-serien har aldrig sålt överdrivet bra i Japan och Ratchet är i bästa fall en medelstor serie. Sedan finns visserligen Home, vilket dock också är anpassat för västerlänningar med västerländsk design. Följdaktligen har rapporteringen om det i Japan varit bristfällig.

Om jag ändå ska försöka linda in skadan något och se det ur den absolut mest positiva vinkel jag kan, så kommer Wii givetvis inte fortsätta sälja minst åtta gånger så bra för all framtid. Den skillnaden borde, enligt sunt förnuft och lite magkänsla, minska i alla fall något. Dessutom kommer ju Final Fantasy XIII som visserligen inte är lika stort som Dragon Quest försäljningsmässigt, men fortfarande kommer locka en hel del nya fans till konsolen.

Men återigen. Japan är förlorat och den som uppskattar finurliga japanska spel mer än västerländsk action bör börja fundera på att skaffa en Wii. För utvecklare efter utvecklare i Japan hoppar nämligen på Wii-tåget. Det är där de stora pengarna finns. Samtidigt minskar det japanska stödet för Playstation 3 i rask takt och det är faktiskt inte bara Sony som är förlorare där. Vi spelare kommer få betydligt färre japanska spel av grafisk toppklass, helt enkelt därför att Wii säljer för bra för att det ska vara riktigt lönsamt att utveckla dem.

Ni som vill veta mer om japansk spelförsäljning rekommenderas följa trogne Gamereactor-besökaren Edinds blogg där han publicerar siffror samt kommer med egna analyser av läget. Hans blogg hittar ni här.

HQ