Svenska
Blog

Väldigt spännande EA-siffror

Skrivet av Jonas den 24 juli 2013 kl 01:17

EA har just kommit med sin kvartalsrapport och bjussar på mer siffror än någon rimligen kan tänkas behöva. Man får gräva för att hitta godbitarna, och det är precis vad jag sysselsatt mig med en stund.

Det mest anmärkningsvärda är att EA totalt drog in $482 miljoner på digital spelförsäljning, vilket var en ökning från $342 miljoner samma kvartal förra året. Det är alltså en brutalt kraftig ökning som visar att fler och fler handlar och/eller spelar digitalt. Att en halv miljard dollar är mycket pengar begriper nog de flesta, men det intressanta är dock hur det står sig i jämförelse mot skivförsäljningen.

Och det är nu det blir spännande. Försäljningen av spel på skiva drabbades nämligen av en minskning som nästan helt motsvarar ökningen för digitala spel. Från $592 miljoner motsvarande kvartal 2012 till $452 miljoner i år. Nu är det såklart inte riktigt så enkelt, men det finns ändå några ovedersägliga fakta i det här. Och det är bland annat att EA redan idag tjänar mer pengar på digital spelförsäljning än på den i butik.

Dessutom kan man dra slutsatsen att digitala spel ökar i vrålhastighet, medan spel på skiva minskar i samma tempo. Och ju färre spel som säljs på skiva, ju dyrare blir de att tillverka. Jag tror inte det är långt kvar innan spel på skiva kommer börja ses som en belastning där man mer aktivt än idag vill styra över folk till att satsa digitalt. Dels genom tidigare premiärer och dels genom extra bonusmaterial (vilket jag bloggat om tidigare).

De spännande grejerna EA hade att komma med stannar dock inte där. Vilket format tror ni var det mest inkomstbringande? Om vi betänker att EA är ett amerikanskt företag som säljer de flesta av sina spel i Nordamerika och Storbritannien, så borde svaret vara Xbox 360. Det har det också oftast varit. Men inte längre. Nu ser det ut såhär:

1. PC - 298 miljoner
2. Xbox 360 - 256 miljoner
3. Playstation 3 - 238 miljoner

PC är alltså det format man drar in mest pengar på. Ännu är skillnaderna relativt små och lägger man ihop konsolerna så är de alltså större. Men med tanke på att alla tre format kommer bli snarlika nästa generation och att EA alltså tjänar väldigt bra med flis på PC, så kan vi nog räkna med att PC kommer behandlas betydligt bättre, få ännu snyggare spel och framför allt vara med dag ett. Dessutom lär spel som NHL-serien övervägas till formatet framledes. Det är bra affärer, helt enkelt.

Oavsett vad man tycker om det här så står det klart att nästa generation kommer att bli spännande. Att vi vid någon tidpunkt får se stora, efterlängtade spel enbart släppas för digital nedladdning, tror jag är något vi får räkna med. På samma sätt tror jag att konsoldominansen som länge varit, kan ha nått sitt slut nu.

Om jag får sia lite så tror jag att PC kommer vara ett väldigt mycket mer gångbart spelformat under de kommande fem åren än det någonsin varit. Inte så illa pinkat för ett format som för bara 3-4 år sedan ansågs vara näst intill uträknat.

Väldigt spännande EA-siffror

Under E3 lät EA meddela att man samarbetar med AMD om Battlefield 4 för att optimera spelet efter deras grafikkort (spelet bundlas även med AMD-grafikkort). Räkna med att PC-versionen blir bäst av alla. Det är bra business.

HQ