Svenska
Blog

Square Enix spelar högt

Skrivet av Jonas den 23 maj 2007 kl 04:26

"Square Enix spelar högt". Rätt töntig rubrik, låter som en gammal Jönssonligan-film från 80-talet. Men det hjälps inte, det är ju precis vad det handlar om med förra veckans försäljningssiffror i bakhuvudet för Playstation 3. Fullständig katastrof i Japan, sämre än Gameboy Advance SP i USA (och inte ens hälften av Xbox 360) samt trögt i Europa.

Och nu börjar vi se resultaten av det hela. Många spel känns inte alls särskilt genomarbetade när de släpps till Playstation 3 utan blir snabba konverteringar. F.E.A.R. är exempelvis sämre än till Xbox 360 trots över ett halvårs extra utvecklingstid och ett storspel som Pirates of the Caribbean: At World's End ser märkbart bättre ut till Xbox 360. Lägg till det att kända Playstation-spel som Grand Theft Auto, nu demonstreras på Xbox 360 i sin fjärde riktiga inkarnation, ett tecken på att Rockstar är mer nöjd med den versionen i dagsläget (man visar inte en sämre version om man vill sälja mycket av det). Det har inget som helst att göra med prestanda, utan med försäljningssiffror. Det läggs helt enkelt inte ned lika mycket resurser på Playstation 3-spelen eftersom färre köper dem.

För jävligt på ren svenska. Ändå är det inte första gången det händer med en mer kraftfull konsol (ni alla minns väl Xbox under förra generation, Nintendo 64 dessförinnan och så vidare?). Men nu är det inte alla som överger Sony, utan Konami är fortfarande förhållandevis lojala och har sina största spel utannonserade exklusivt till Playstation 3 eller åtminstone i bättre versioner till formatet. Det sneglar dock ständigt på andra format och rykten haglar ständigt om nya Castlevania- och Suikoden-spel till Wii samt en Metal Gear Solid 4-konvertering till Xbox 360.

Och så finns det Square Enix. De mest lojala. Visserligen har de gjort någon gammal Final Fantasy-konvertering till Nintendo DS, visserligen kommer japans populäraste rollspelserie till Nintendo DS istället för Playstation och visserligen kommer ett nytt Crystal Chronicles (Final Fantasys bortbyting till syskon) till Wii. Ja, dessutom finns ju Final Fantasy XI till Xbox 360 och i sommar släpps ju även Xbox 360-exklusiva Project Sylpheed från Square Enix.

Men Project vadå för något? Och vem bryr sig om ett gammalt Final Fantasy utan story i bärbar konvertering och Dragon Quest har ju mindre utvecklingsbudget än de flesta normalstora rollspel. Nej, Square Enixs stora kanoner heter fortfarande Final Fantasy trots att de försäljningsmässigt inte säljer bättre än nämnda Dragon Quest, vilka dock bara är stora i Japan. Final Fantasy-spelen har fortfarande grymma dräparbudgetar, ser fruktansvärt bra ut och får enormt mycket uppmärksamhet.

Det vet Square Enix som numera satsar hårdare på varumärket än någonsin förr. Men gemensamt för alla titlar av rang är att de släpps till Playstation 3 och PSP, två format som båda har sina försäljningsmässiga övermän. Och det är inte helt okontroversiellt. Det är väl tveksamt om Square Enix hade lagt sina titlar på samma sätt idag om de vetat vilken trög start Playstation 3 skulle få, för idag sitter de i en situation med två svinigt dyra Final Fantasy XIII-spel som faktiskt inte ens kan gå runt i dagsläget.

Båda spelen skulle behöva sälja åtskilliga miljoner ganska snabbt för att Square Enix inte ska bli sittande med en produkt som kostat mer än den ger tillbaka. Problemet är bara att det inte finns åtskilliga miljoner Playstation 3-ägare, utan runt 3,5 miljoner stycken. Om alla som äger en Playstation 3 skulle köpa spelet skulle det alltså ändå inte vara nog. Därför skjuts spelet nu på framtiden och Square Enix känner sig verkligen inte pressade av att få ut sina Final Fantasy XIII-spel till Playstation 3. Det måste helt enkelt bli fler ägare av konsolen.

Och därifrån kommer rubriken på dagens blogg, för Square Enixs spelar verkligen högt. Det finns nämligen ingenting som säger att Playstation 3-försäljningen ska ta fart inom den närmaste tiden. Hösten kommer att bli brutalt dominant för Wii (Super Mario Galaxy, Metroid Prime 3, Super Smash Bros Brawl) och Xbox 360 (Mass Effect, Project Gotham Racing 4 och såklart världens mest förhandsbokade spel - Halo 3). Visst finns spännande spel på gång till Playstation 3 med, men de är antingen för anonyma eller så är de helt enkelt inte nog stora. Till förstnämnda hör det lovande Uncharted som helt kommit bort i hypen för andra spel och till sistnämnda hör nya Ratchet som förvisso är en populär serie men inte mer än att bara Halo 2 sålt mer än alla Ratchet-spel tillsammans.

Visst, jag vet att Metal Gear Solid 4 är på gång (inte stort nog, sorry) och att Singstar var superpopulärt till Playstation 2 (ingen vill dock köpa en karaokemaskin för 6500 kronor). Sedan finns såklart lovande Heavenly Sword, men dessvärre är kvalitet ingen garanti för hög försäljning och jag tror spelet är aningen för smalt för att nå många köpare. Tro mig, hösten kommer bli försäljningsmässigt grym för två av tre format där Playstation 3 inte är något av dem.

En rejäl prissänkning och mängder med nya bra spel är vad som krävs för att sätta fart på försäljningen av Playstation och kanske ökar det ändå så småningom. Men i dagsläget ser det mörkt ut och de redan usla Japan/USA-siffrorna riskerar faktiskt att bli ännu sämre över sommaren som ju är lågsäsong för TV-spel. Risken finns alltså att Square Enix svindyra spel inte betalar igen sig och att de därmed tagit en enorm ekonomisk smäll.

Det hände efter Final Fantasy-filmen Spirits Within som floppade ordentligt. Det ledde till att Square höll på att gå omkull och slutade sedan med att Enix köpte upp dem. Men vad händer om de går på en mina nu? Final Fantasy XIII tror jag inte, trots alla rykten, kommer till något annat format. Square Enix har valt att fokusera på Playstation 3 och säkerligen kommer det släppas diverse märkliga Final Fantasy-titlar och liknande till andra format, men seriens verkliga hem lär förbli hos Sony.

Men om Playstation 3-försäljningen inte tar fart och om Square Enix gör en förlust på spelserien ska vi nog inte utesluta att pengastinna Microsoft eller Nintendo på allvar försöker köpa upp den legendariska rollspelsskaparen. Ett isåfall självförvållat resultat av att Square Enix satsade allt på ett kort och kanske spelade för högt.

Square Enix spelar högt

Project Sylpheed är det hittills enda Xbox 360-exklusiva Square Enix-spelet. Kanske inte riktigt det spel Xbox 360-ägarna helst av allt önskar sig...

HQ