Svenska
Blog

20 år med Secret of Mana

Skrivet av Jonas den 7 augusti 2013 kl 00:45

Det slog mig just att jag ju glömt att Secret of Mana fyllde 20 bast under tisdagen. Ett av världens bästa japanska actionrollspel och faktiskt ursprungligen utvecklat för den CD-tillsats till Super Nintendo som aldrig kom.

Ni vet... den där som Sony skulle göra och som Nintendo bestämde sig för att rata, och som Sony senare släppte på egen hand som Playstation. Det är heller inte det första spelet i serien egentligen, utan en uppföljare till Final Fantasy Adventure som för maximal förvirrings skull fick heta Mystic Quest i Europa.

Secret of Mana är alltså lite besläktat med Final Fantasy, trots olikheterna serierna emellan. Och det blev egentligen också det sista vi såg av serien. För tvåan (som alltså egentligen är trean) kom aldrig till väst och nästa spel i serien - Legend of Mana - släpptes aldrig i Europa.

Sedan dess har det släppts ytterligare sex spel i serien, däribland numrerade Dawn of Mana (släpptes som del fyra i Japan) vilket heller aldrig kom till Europa. Och nu är serien stendöd. Ett kul minne för retrospelare och en nisch för hardcore-fans av japanska rollspel.

Trist och oerhört onödigt på en så bra serie. Men det förändrar ju inte att Secret of Mana är något alldeles extra och står sig väl än idag. Faktum är att jag ju har det till Virtual Console och ska fira dessa 20 år med att spela det nu i helgen och bara mysa av pixlarna och spelmusiken. För det är precis så bra.

20 år med Secret of Mana

Secret of Mana - del två i en av de bästa och mest misshandlade japanska rollspelsserierna.

HQ