Svenska
Blog

Min fredagskväll

Skrivet av Jonas den 10 augusti 2013 kl 04:16

Har under kvällen varit till en polare som just köpt sin första spel-PC. Inte så att han inte spelat PC tidigare, men då mest Starcraft, äventyrsspel och liknande. En konsolspelare helt enkelt.

Även med den ljuddämpade 9000-kronorstingesten färdigsnickrad i vardagsrummet var han fortfarande lite skeptisk. Hade han gjort rätt med nya konsoler runt hörnet? PC är ju bara massa krångel.

Efter att ha insett att han kan koppla in sin PC i vardagsrummets TV och helt styra Steam Big Picture med handkontrollen, började peppen dock infinna sig. Att köpa spel kan överhuvudtaget inte vara enklare och de patchar sig själva på ett om möjligt ännu smidigare sätt till konsol.

I burken sitter 16 gigabyte RAM, två Radeon HD 7870 och en I5-4670K-processor och eftersom Crysis 3 ingick i köpet av grafikkorten, blev det självfallet premiärturen sedan Origin fixats. För att göra en lång historia (som inte alls är så jäkla lång egentligen) kort, så hann han inte mycket mer än komma av båten och hamna i New York innan det var klippt.

Ett leende spred sig från öra till öra på min vän. Crysis 3 är ofattbart snyggt med precis alla mått mätt. Att brassa på med fulla 1080p, alla tänkbara effekter påslagna och ha silkeslena 60 bilder per sekund gör att det redan nu känns ganska primitivt när utvecklarna redan börjar snacka om att knussla med bilduppdateringen i de titlar som är tänkta att fungera som grafikdemon till kommande konsoler.

Några fler spel fixades. Min polare som är rollspelsfantast laddade med überversionen av Elder Scrolls V: Skyrim med extra allt. Jag visade hur rasande enkelt det är att modda upp grafiken ytterligare, och 15 minuters moddande senare intog han Skyrim.

Det här var för åtta timmar sedan. Nu SMS:ade han just (vilket är orsaken till att jag skriver denna blogg), lyrisk och trött efter att ha hårdnött Skyrim. Några kommande konsoler vill han inte ens höra talas om.

Det får mig att fundera över hur många fler det finns som min vän. De som tidigare spelat PC vet ju vilka fördelar det ger (och ibland rent av är emot hur förenklat och strömlinjeformat hanteringen av PC-spel blivit idag), men de som tidigare bara spelat konsol och plötsligt bestämt sig för att slå till... Hur många är de? Och framför allt, kommer de att gå tillbaka?

Min fredagskväll

Elder Scrolls till nästa generation? Nope, bara Skyrim med moddar.

HQ