Svenska
Blog

FIFA 14 med varje Xbox One?

Skrivet av Jonas den 20 augusti 2013 kl 02:16

Det ryktas alltså att Microsoft gjort en deal av rang med EA så det till varje Xbox One som säljs ska medfölja ett ex av FIFA 14. Det här ska inte underskattas, FIFA-serien är större än Grand Theft Auto i Europa. Likt förbaskat vill jag bara slå mig för pannan och undra hur man tänkte nu.

Visst, Xbox One är dyrare än Playstation 4, och som jag slagit fast fler gånger än jag kan räkna på fingrar, tår och testiklar så är det ohyggligt viktigt. Att slänga med FIFA 14 gör det onekligen mer värt. Men det förutsätter en hel del saker. För det första är FIFA-serien en casual-serie av rang. Jag tror väldigt få fans av serien byter konsol för att få sparka boll med mer detaljer. I min värld är de som köper konsol tidigt trogna fans, sådana som antingen ser fram emot något exklusivt spel, bara vill ha den senaste tekniken och/eller vill få uppleva blytung grafik.

För det andra så är motståndet mot att betala för Kinect fortfarande detsamma. Om det skiljer en tusenlapp (som det gör mellan Playstation 4 och Xbox One) och man får ett spel för en femhundring på köpet som man kanske/kanske inte vill ha, men är helt ointresserad av att ha en rörelsekänslig kamera ståendes i vardagsrummet - så gör det förmodligen ingen som helst skillnad. Xbox One är ändå inte ett alternativ. Det spelar ingen roll om man betalar 100, 500 eller 1000 kronor extra för något man inte vill ha. Man vill ju ändå inte ha det, och ännu mindre betala för det.

För det tredje så är det fortfarande billigare att köpa en Playstation 4 och handla FIFA 14 separat. Det gör att dealen inte är så himla sexig som den låter. Och... vill man nu inte ha FIFA 14 (vilket väldigt många trots allt inte vill) så kan man köpa det spel man vill ha till Playstation 4 istället för FIFA 14. Dessutom tjänar spelaffären mer på att sälja konsol plus spel istället för bundle, vilket jag tror gör att många återförsäljare rätt upp och ner kommer rekommendera Sonys alternativ.

Så nja, om det här nu är sant så känns det både desperat och okunnigt om vilka som köper konsoler. Vilket dock är en känsla jag haft flera gånger kring Microsoft på slutet. En titt hos Webhallen visar att FIFA 14 är deras åttonde mest förhandsbokade Xbox One-spel (varav ettan dock är hårdvara). Fler så kallade early adopters bland just deras kunder vill ha Dead Rising 3 eller Ryse: Son of Rome istället (vilket jag anser styrker min teori under punkt ett).

Att få FIFA 14 med varje Xbox One är såklart en svindyr affär för Microsoft som, efter att ha gjort så mycket rätt med Xbox 360 vid lanseringen (japp, inklusive RRoD), ändå inte tycks fatta varför fler förhandsbokar Playstation 4. Nu kommer Microsoft såklart inte lägga sig utan strid, och jag tror den lär bli våldsammare än många nog ens kan föreställa sig (minns hur de köpte Rare av Nintendo och såg till att Sonys alla exklusiviteter kom till Xbox 360).

Och de kommer behöva det. För det ser inte alltför lovande ut för deras del. Hade Microsoft vetat om att de haft massor av förhandsbokningar, så hade de heller inte sett sig tvingande att genomföra en sådan här åtgärd. Och för att vända den uppförsbacke som varit till en rejäl framgång kommer det behövas både saftiga prissänkningar och brutala exklusiviteter. Det är min fulla övertygelse och det kan FIFA 14 inte ändra på.

FIFA 14 med varje Xbox One?

Det ryktas att Microsofts stora nyhet på Gamescom är att FIFA 14 ska medfölja varje Xbox One-enhet.

HQ