Svenska
Blog

Shinji Mikami är död?

Skrivet av Jonas den 8 juni 2007 kl 05:08

Jag ska skynda mig att förtydliga rubriken. Nej, Shinji Mikami (mannen bakom Resident Evil) är inte död, inte på långa vägar. Vad jag vet är han inte ens sjuk. Det tycks däremot flera av våra läsare tro, eller hur ska jag annars tolka den blinda tilltro så många tycks ha till lösryckta citat ur intervjuer?

Vi tar det från början. Några stora trätoämnen är huruvida Metal Gear Solid 4 ska/inte ska komma till Xbox 360, om Final Fantasy XIII ska komma till Xbox 360 samt om Ninja Gaiden 2 ska komma till Playstation 3 (finns såklart fler heta ämnen, men det är ett axplock). I samtliga fall finns folk som förnekar eller bekräftar det hela med snabba intervjuer som det yttersta beviset på att det de påstår är skrivet i orubblig sten. Det är väldigt vanligt i vår brevlåda till exempel, där varje spekulation från mig eller Bengt (som är de som oftast ägnar sig åt spekulationer) får lådan att svämma över från folk som vill berätta hur fel vi har.

Problemet är bara att dessa lösryckta intervjuer inte är värda vatten. De personer som ligger bakom sådana här storspel är inga duvungar, de vet exakt hur branschen fungerar och de följer lojalt det egna företagets önskningar om när nya spel ska presenteras. Om ett spel bara är utannonserat till ett format, kommer producenter och andra inblandade flitigt hävda att det är exklusivt till just det formatet. De kan verkligen lova exklusivitet, bara för att veckan senare berätta att spelet minsann visst kommer till något annat format.

Det finns gott om stora exempel på detta. Ett är när Bengt år 2005 åkte till USA inför Xbox 360-premiären och fick träffa flera Microsoft-höjdare. Där träffade han bland annat Peter Moore som öga mot öga sade att det inte kommer att komma något Final Fantasy-spel till Xbox 360. En dryg månad senare var det E3 och Xbox 360 skulle visas officiellt första gången - och tamejtusan om inte Microsoft utannonserade Final Fantasy XI till Xbox 360 ändå. Peter Moore är ett av de högsta inblandade hönsen kring Xbox 360 och visste såklart att spelet skulle komma, men ville utannonsera det vid rätt tillfälle.

Det för oss till bloggens rubrik om Shinji Mikami. När Resident Evil 4 bärjade närma sig premiärdagen sade han i en amerikansk intervju att han skulle skära av sig huvudet om Resident Evil 4 kom till något annat format än Gamecube. Spelet skulle vara exklusivt. Något som såklart fick ivriga fanboys att glädjas enormt... tills månaden senare då Capcom - just det - utannonserade Resident Evil 4 till Playstation 2 till och med redan innan spelet ens var ute till Gamecube.

Dagens lärdom är alltså att inte ha för mycket tilltro till affärsmässiga uttalanden i intervjuer. Har Sony köpt tidsexklusivitet på Metal gear Solid 4, så kommer Hideo Kojima i varje intervju att hävda att det bara kommer till Playstation 3. Annars är tidsexklusiviteten mindre värd eftersom vissa då kan tänkas vilja vänta tills det kommer till ett annat format och köpa det istället. På samma sätt kan Bioshock mycket väl komma till Playstation 3 oavsett hur mycket Microsoft fastslår at det är exklusivt till Xbox 360 (enligt uppgift påstås Microsoft räkna alla spel som är exklusiva i minst sex månader som exklusiva).

Sunt förnuft alltså. Inga spel bekräftas officiellt i förbifarten i obskyra intervjuer. Om stora spel som Metal Gear Solid 4 ska utannonseras till ett annat format än det sedan tidigare bekräftade så är det en stor nyhet som mest sannolikt kommer att ske på en presskonferens. Fråga Shinji Mikami, han lever och har hälsan samt kan precis allt om det där.

Shinji Mikami är död?

En livs levande Shinji Mikami under presskonferens...

HQ