Svenska
Blog

Jag överlevde Manchester

Skrivet av Jonas den 18 september 2013 kl 02:10

Just ordet överlevde i rubriken är naturligtvis något av ett nyckelord eftersom vi (jag + kompisgäng) ju faktiskt var i England, vilket så alla som varit där kan intyga är norra Europas mesta u-land. Men genom att enbart hålla sig till meriterade ställen, välja utländska kedjor när det går, verkligen akta sig i trafiken och liknande så går det faktiskt att komma hem i ett stycke.

Tänkte dela med mig av en trave intryck jag fick med mig därifrån, om du själv (mot all förmodan) skulle gå i Manchester-tankar...

• Oätlig mat - Vi får det ur vägen direkt. Engelsk mat är troligen världssämst. De misslyckas verkligen med allt från varmkorv till hamburgare och potatischips. Det går bara inte begripa hur de kan göra allt så mycket sämre än alla andra. Inte ens nationalrätten fish and chips är speciellt god egentligen, utan bland det mest smaklösa man kan äta.

• Manchester United - Var iväg och såg Manchester United göra slarvsylta av Crystal Palace. Även om jag inte är någon soccer-vän annat än när det vankas slutspel i EM och VM för herrar, så är det verkligen en folkfest av rang. Arrangemanget är grymt bra och stämningen går bokstavligen att ta på. Enda minuset är försäljningen. På liknande event i Tyskland och USA kan man alltid köpa förfriskningar när man vill, medan utbudet på Old Trafford är så knapert att man får köa ihjäl sig om man handla utanför halvtid.

• Två kranar - Infektionsskänslig som jag är (har Cystisk fibros) är jag noga med att tvätta händerna före varje måltid. Vilket är svårare än man tror i England eftersom de inte uppfunnit blandaren ännu. Istället hittar man oftast två separata kranar vid varsin sida av handfatet där en har iskallt vatten och den andra ångande hett. Blir lika fascinerad varje gång jag ser denna ofattbara skit (98% av toabesöken i England), och undrar stilla om de inte borde inse att den viktorianska eran är över och att det kanske kan vara dags att kliva in i 2000-talet?

• Trafford Centre - Den bästa mall jag varit på utanför USA är solklart Trafford Centre. Ett generöst urval butiker med ljust och bra upplägg, grym food court (tack vare bra internationella kedjor) samt påkostad inramning gör det här till ett måste.

• Fel sida - Att britterna kör på fel sida av vägen kan verkligen döda lusten att strosa omkring i städer som har så extremgamla gator att bilarna praktiskt kör på trottoarerna. Man roterar vilt huvudet i hopp om att upptäcka trafiken i tid, och det är verkligen hög tid att svälja förtreten och införa högertrafik nu. Och kanske rent av bygga riktiga vägar med när man ändå håller på.

• Rustikt, väldigt rustikt - En polare var osäker på om ett hus i centrala Manchester skulle rivas eller renoveras. Men jodå, det visade sig att folk bodde där. Oroväckande många kåkar är direkta ruckel i skitigaste tegel och borde egentligen jämnas med marken för att ge plats för anständiga bostäder. Jag har besökt slumområden med tjusigare kåkar än man alltför ofta hittar i centrala delar av engelska städer.

• Street Pass - Ni som följer Storbritanniens topplistor lär inte förvånas över att höra att Nintendo 3DS är häpnadsväckande populär i Storbritannien. Att gå på stan en repa ger ofelbart åtminstone tio nya träffar. Alla verkar ha en i fickan.

• Alton Towers - Europas sannolikt näst bästa bergodalbanepark ligger bara en timme från Manchester. Alton Towers är genomtrevligt och rekommenderas varmt, men se till att hänga på låset. Inträdet kostar 500 riksdaler men trots det stänger de redan 17:00 på dagen. Så vill du hinna åka något så måste du vara i tid.

• Sopor på gatorna - Här i tråkiga Sverige använder vi ju trist och slentrianmässigt soptunnor för vår hämtning. De mer spontana och infallsrika britterna slänger istället sina sopor i genomskinliga påsar direkt på gatorna för gemytlig stämning av medeltiden när man tömde kärlen utanför fönstret. Fascinerande märkligt.

• Suverän service - Precis som i framför allt USA, men även Japan med flera länder har engelsmännen begripit det här med servicepersonal. Det är alltid lätt att få bra hjälp vid resa med allmänna kommunikationer, i butiker eller liknande. Sverige ligger långt efter på det området.

• Usel taxi - Av oklar anledning har engelsmännen tagit fram en egen taxistandard modell odugligt värdelös. De ser ut som hästdroskor, har för svaga motorer för jämn gång, erbjuder obekväma säten och saknar värme (har vid besök i London om vintrarna fått låna filt av vänlig chaffis). Dags att slopa de här dumheterna nu?

Jag överlevde Manchester

Bästa åket på Alton Towers visade sig vara baserat på Sonic the Hedgehog.

HQ