Svenska
Blog

Billigare att bygga själv

Skrivet av Jonas den 6 oktober 2013 kl 01:52

Det främsta argumenten mot Steam Machines i vår nyhet och i min blogg tycks vara att det är en PC och att folk inte vill ha den för att det är billigare att bygga själv. Jag kan inte annat än skaka på huvudet och undra hur folk egentligen resonerar.

Om vi tar de båda i tur och ordning... så fattar jag inte varför folk ens bemödar sig med att posta att det inte är en konsol. Av flera orsaker. Till exempel har det inte ett piss att göra med eventuella framgångar/motgångar och enheten ska slåss precis lika mycket om konsolköparnas pengar oavsett om någon vill kalla den för en dator.

Hela definitionen om vad som är en konsol är dessutom brutalt luddig. Handlar det om uppgraderingsbara komponenter? Då är med andra ord inte Sega Saturn eller Nintendo 64 konsoler. Kanske inte heller Playstation 3 eftersom man kan byta ut hårddiskar. Och till Mega Drive kunde man öka på prestandan med både chip och 32X. Alltså heller ingen konsol?

Playstation 4 har precis lika mycket PC-komponenter som Steam Machines, så det kanske inte heller är någon konsol. Går vi efter Wikipedias definition av vad en konsol är ("...a machine designed for people to buy and use primarily for playing video games on a TV...") så ligger Playstation 3 och Xbox 360 brunt till, de används nämligen mer till film numera än spel.

Sanningen är att gränserna är flytande och för den som köper enheten, ställer den i TV-bänken, kopplar in den i TV:n, fattar handkontrollen och börjar spela - så finns det ingen som helst skillnad. Om Valve kallar det för en konsol - så är det en konsol. Tanken är att det ska vara enklare än datorer och en självklar hub för underhållning i hemmet.

Argument nummer två är så skevt att jag omöjligen ens kan ta det på allvar. Ja, det är förmodligen billigare att bygga själv. Likt förbaskat så är de flesta datorer som säljs paketlösningar från elkedjor. Om det här argumentet ens skulle ha det minsta existensberättigande i försäljningssammanhang, så skulle väl färdigpaketerade datorer vara omöjliga att sälja. För att inte tala om Mac-datorer. Apple lyckas ju kränga en och annan konsolliknande dator trots att man kan snickra en billigare och bättre Hackintosh.

Jag kan förstå att man som van datorbyggare väljer bort Valves alternativ, men då får man väl skriva det, att det är inte ett alternativ för just en själv. Men att komma dragandes med att den inte kommer att sälja för att folk vill bygga själva... Då har man förlorat ganska rejält med omvärldskontakt och skulle nog behöva gå ut i friska luften en stund. Sanningen är att färdigförpackad enkelhet säljer bättre och bättre, inte tvärtom.

Nu säger jag inte att Steam Machines kommer att bli brutalsuccéer världen över. Men jag säger att om den inte blir det - så beror det inte på att folk inte ser det som en konsol eller på att folk hellre bygger själva. Men nu tror jag på Valves koncept, det här kan bli riktigt bra och en omskakning konsolvärlden sent kommer att glömma. Men det är en helt annan historia.

Billigare att bygga själv

Lördagskvällen har spenderats på de bästa av vis - nämligen spelandes Final Fantasy XIV: A Realm Reborn.

HQ