Svenska
Blog

Den största utmaningen

Skrivet av Jonas den 7 oktober 2013 kl 23:56

Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om hur PC växer som spelformat och hur fler och fler konsolspelare tröttnat på den svaga prestandan och skaffat gaming-rigg istället. Om hur det kommer att bli en utmaning för konsolerna att få de som redan idag har en brottar-PC som mäktar med bättre grafik än Playstation 4 (som i sin tur är vassare än Xbox One) någonsin kommer klara av, att återigen ge sig tillbaka och köpa en konsol.

Och om man redan idag kan köpa en PC med 16 gigabyte RAM, ett grafikkort som ensamt är mer än dubbelt så kraftfullt som Playstation 4 och Xbox One - tillsammans... hur ska det då inte se ut om 1-2 år? En tuff utmaning, som sagt. Den grafikhungriga publiken kanske redan är förlorad.

Vad jag inte hade när jag tidigare bloggade om detta var exakta uppgifter på hur marknaden förändrats i favör PC. Jag fick utgå från försäljningsrapporter, topplistor och hederligt branschskvaller. Men nu har Games Industry postat lite data på hur marknaden utvecklats.

År 2008 var konsolspelande störst och hela 42% av spelarna hade just en konsol som huvudalternativ. 37% spelade då helst PC och 5% valde smartphones som främsta format (resten är övriga format). Fem år senare har fler konsoler letat sig ut på marknaden, som dock ändå skiftat kraftig från demt. Idag säger 51% av spelarna nämligen att PC är deras huvudformat mot bara 30% för konsol samt 13% smartphones. Konsolspelandet har alltså minskat dramatiskt med ungefär lika många procentenheter som PC ökat med.

Det kommer att bli en utmaning att få dessa spelare med sina topptrimmade datorer att vilja köpa en enklare konsol igen där multiplayer online kostar pengar. Tillverkarna få ut nog många exklusiva spel/tjänster för att den ska ersätta PC, och det är nog lättare sagt än gjort. Kanske lyckas de, kanske lyckas de inte. Men både Microsoft och Sony är mycket väl medvetna om att det här egentligen är en mycket viktigare kamp än att slå varandra.

Lyckas de inte övertyga PC-spelarna har det egentligen ingen större betydelse vilken av de båda som säljer mest, då risken är överhängande att båda förlorar ändå.

Den största utmaningen

Konsol eller PC, vad väljer du? Och kan du som spelar PC tänka dig att skaffa en konsol istället som huvudformat?

HQ