Svenska
Blog
En snabbare spelupplevelse

En snabbare spelupplevelse

Skrivet av Jonas den 2 juli 2007 kl 18:37

Det fanns en gång i tiden då ett spels hållbarhet var att betrakta som den absolut viktigaste egenskapen för mig. Final Fantasy-liren var perfekta. Utan vidare ansträngning kunde jag kräma ur dem 100 spelade timmar och njuta av varje sekund. Det var då och tid blir alltmer västerlänningars största problem, undertecknad inkluderad. Därför har jag märkt hur jag skiftat fokus från riktigt långa spel till att idag tycka att ideallängden på ett spel är runt 10 timmar.

Att berätta ett spel på tio timmar kontra 100 gör förstås att det hela måste ske på ett helt annat sätt. Allt onödigt skalas av och tempot skruvas upp ytterligare några varv, vilket i sin tur gör att spelet nästan per automatik blir just ett actionspel. Detta trots att det i grund och botten kan vara ett ganska sansat spel likt Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay där en stor del av tiden går åt till smygande och relativt lugna dialoger.

Därmed nyttjas den tid som trots allt finns i spelet mycket effektivare och storyn tightas till samt att intensiteten ökas på. Och tack vare att längden på spelet dras ned finns mer tid åt att dekorera omgivningarna med riktigt, riktigt snygg grafik. Tidsbrist är som bekant ett växande problem idag och det vet utvecklarna som i sin tur styrt utvecklingen av spel mot att vara just ett tiotal timmar. Tänk efter, det spelar ingen roll om vi lirar Ninja Gaiden, Halo 2, God of War, Lost Planet: Extreme Condition eller Gears of War.

Alla är de spel som är skapade efter denna nya mall som kommit att dominera historieberättandet i spel de senaste åren, och fler liknande superintensiva actionupplevelser väntar runt hörnet. Det är en ny trend att designa spel på det sättet, spel som verkligen ger maximalt värde för varje spelad sekund på samma sätt som i en riktigt grym film. Inom kort kommer Devil May Cry 4, Too Human och Heavenly Sword att ansluta sig till denna skara spel, medan de riktiga rollspelen fått stryka lite på foten.

Faktum är att även de rollspel som fortfarande kommer även de påverkats av TV-spelpublikens ökade krav på tempo. Exempelvis fanns det många actionfantaster som spelade Elder Scrolls IV: Oblivion och knappt förstod att det var ett rollspel de spelade. Istället för att leta kartor i spökskepp härjade de i gladiatorarenan och istället för att söka inträde i någon obskyr sekt härjade de i grottor för att hitta vassare svärd. Och snart kommer Mass Effect som trots att det är ett rollspel mycket riktigt har en hel del actioninslag. Jag vågar dessutom sätta en slant på att Final Fantasy XIII när det nu kommer, också lär ha ett klart högre tempo i berättandet och strider.

Alla är såklart inte som mig och tycker fortfarande att en riktigt lång speltid är det absolut viktigaste i ett spel. Men oavsett vad man tycker om saken får man nog konstatera att snabbare spel är här för att stanna och att det blir allt viktigare att erbjuda spelupplevelser som man kan ta upp och njuta av under 45 minuter för att sedan stänga av.

De riktigt långsamma rollspelen med dialoger på tiotals minuter som man kunde njuta av under långa ledigheter med fördragna persienner är utrotningshotade. Jag vet att det är synd när en konstform försvinner på det viset, men det är jag inte. Jag har tidsbrist som alla andra och uppskattar som sagt alltmer riktigt intensiva spelupplevelser med ett högt återspelningsvärde eller mutliplayer för att förlänga speltiden.

HQ