Svenska
Blog

Bästa konsollanseringen

Skrivet av Jonas den 10 november 2013 kl 03:56

Det är faktiskt inte så många konsollanseringar värda namnet som gjorts genom åren. Om vi bara räknar de som sålt över 10 miljoner (samt Sega Saturn som är värd namnet bara för att den har så förbannat bra spel) är det faktiskt inte mer än runt 15 stycken.

Av dessa har lanseringarna varit bättre och sämre, och med Playstation 4 och Xbox One runt knuten tänkte jag ta tillfället i akt och kora vilka tre konsoler jag anser haft bäst premiärspel. Playstation 4 och Xbox One får givetvis inte vara med eftersom jag inte vet hur bra respektive konsols premiärspel är ännu, men jag tänkte återkomma om just det senare.

Så! Här är de tre konsoler jag anser haft bäst premiärspel...

3. Dreamcast, US (1999) - Här var de främsta konkurrenterna Nintendo 64 (som föll på att det bara hade en höjdartitel i Super Mario 64) och Super Nintendo (som hade två höjdartitlar i F-Zero och Super Mario World). Dreamcast briljerade dock med en rejäl laddning spel såsom House of the Dead 2, Power Stone, Ready 2 Rumble Boxing, Sonic Adventure och Soul Calibur - varav alla erbjöd lika snygg som snabb underhållning som väl representerade Sega. Som football-fan gladdes jag även åt NFL 2K som helt revolutionerade sporten i spelsammanhang.

2. NES, EU (1986) - Snubblande nära en förstaplats med spel som Duck Hunt, Excite Bike, Ice Climber, Kung-Fu och Super Mario Bros. NES släpptes helt enkelt med en helgjuten repertoar som räckte för att väcka liv i hela jäkla spelvärlden, skapa tidernas största TV-spelsikon i form av Mario och göra Nintendo till den gigant de är i spelvärlden än idag.

1. Xbox, EU (2001) - Ett för mig lite kul val, eftersom jag inte skulle rangordna Xbox som en av mina fem bästa konsoler genom tiderna. Men lanseringen var fenomenal och lät oss från dag ett underhållas av bland annat Amped: Freestyle Snowboarding, Dead or Alive 3, Project Gotham Racing, Rallisport Challenge och... Halo: Combat Evolved.

Spel som fullständigt utklassade allt annat grafiskt, bjöd på förstklassig underhållning i flera olika genrer och var alldeles fantastiskt underhållande. Till det här kan sedan läggas andra bra spel som Jet Set Radio Future, NHL 2002 och Max Payne. Kort sagt en brottarpremiär som jag anser att ingen annan konsol lyckats slå varken före eller efter.

Bästa konsollanseringen

Vilken konsol tycker du har haft de bästa lanseringsspelen?

HQ