Svenska
Blog

Meningslöst sifferbollande

Skrivet av Jonas den 19 november 2013 kl 03:13

Playstation 4 är som bekant redan ute i USA medan vi i Europa får vänta ett tag till. Microsoft satsar på en helt annan variant med en premiär för alla marknader nu på fredag, utom ett antal mindre (där Sverige som bekant ingår). Sony har redan haft en riktigt maffig konsollansering med rekordhög försäljning och jag gissar att Microsoft kommer posta något liknande. Kanske blir det lite bättre, kanske blir det lite sämre - men jag är villig att sätta slantarna på en sak, och det är att de kommer att sälja allt de har.

Amazon har redan informerat blivande köpare av Playstation 4 och Xbox One att de tyvärr inte kan garantera konsoler till alla före jul om de bokat först i november. Det är slut, de har inga mer, alla förhandsbokningar är gjorda. Den stora frågan är alltså egentligen hur mycket de kommer att kunna tillverka (och därmed också sälja). Och inte heller det är sådär övermåttans intressant i det långa loppet egentligen.

Som exempel sålde Wii U väldigt bra i USA på lanseringen förra året. Knappt 400 000 konsoler såldes - och det var vad Nintendo hade lyckats få fram. När man fyllde på sålde man också mer och hamnade på runt 900 000 sålda konsoler i julhandeln. Jag är mycket väl medveten om att det här är mindre än vad Playstation 4 sålt (och troligen mindre än Microsoft kommer att sälja på sin premiär), men det visar hur het en konsollansering är. Hade Nintendo haft alla dessa 900 000 konsoler i USA dag ett, så hade de också sålt dem.

Sedan dess har Nintendo egentligen inte sålt just något alls av Wii U. En väldigt bra premiär visade sig alltså inte betyda ett smack. Som ren fotnot kan inflikas att både Dreamcast och Xbox hade kalaspremiärer i USA och sålde betydligt bättre än Xbox 360 (värt att notera är att alla dessa tre såldes slut - det som fanns gick åt). Idag har Xbox 360 sålt i runda slängar tre gånger så mycket som Dreamcast och Xbox tillsammans.

Nej, jag är faktiskt inte alls speciellt exalterad över släppt försäljningsstatistik och är cyniskt förberedd på massivt försäljningsskryt från Microsoft nästa vecka. Jag räknar med pressreleaser innehållandes väldigt många nollor, massor av superlativ och ordet rekord samt jämförelser med hur mycket bättre det gått än för Xbox 360. Betyder det då att Xbox One också kommer sälja mer än 80 miljoner konsoler? Absolut inte, inte på långa vägar.

Med Wii U var det under våren vi såg hur den tappade fart totalt, och jag räknar med att våren ska ge oss facit nu med. Både Microsoft och Sony har ont om spel månaderna efter julen och till Playstation 4 är Infamous: Second Son nästa storspel medan Titanfall är motsvarande för Xbox One. Till dess är det i huvudsak Killzone: Shadowfall, Knack och Resogun som ska få oss att köpa Playstation 4, medan Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Killer Instinct och Ryse: Son of Rome har motsvarande roll för Xbox One. Andra faktorer påverkar också våra val såklart, men detta är vad som kommer användas som lockbete från konsoltillverkarna.

Kort sagt är det våren jag tror vi kommer börja se de första tecknen på vilken konsol som egentligen är mest populär, då folk ska gå in och köpa konsoler som finns i lager. Där en ska väljas och en annan ska lämnas kvar. Vilket blir egentligen förstahandsvalet, vilken kommer att ratas? Det återstår att se, för det enda vi kommer få veta försäljningsmässigt under den närmsta tiden är hur många konsoler Microsoft och Sony tillverkat - inte vilken som är mest populär.

Meningslöst sifferbollande

Räkna med att matas med massivt försäljningsskryt den närmsta tiden från både Microsoft och Sony.

HQ