Svenska
Blog

Microsoft och Sony krånglar till det

Skrivet av Jonas den 20 november 2013 kl 01:45

Medan Microsoft högaktligen skiter i att lokalisera spel och menyer för svenska marknaden (vilket jag misstänker att många nog mest är tacksamma för), brukar Sony vara desto flitigare. Ett flertal stora titlar går att få dubbat och de textas även gärna på svenska.

Här vill jag brasklappa i vad som egentligen är irrelevant för resten av bloggen, nämligen att svensk text tillför något om den är bra gjord. Men... det är den ju så otroligt sällan, så det är en ickefaktor.

Nåväl. Problemet är att väljer man svenska som språk till Playstation 3 så får man det också i spel som stödjer det. En kalasservice tycker Sony, och förmodligen håller både tyskar och italienare med. De vill ha allt på sina språk, de är vana att ha det så. I Sverige ändrar vi dock region så fort kjoltygen håller till engelska.

Och det här tramset tänker Sony fortsätta med i Playstation 4. Men nu har även Microsoft hakat på det här, enligt Neogaf. Och trasslar som vanligt till allt ännu lite mer. Vill du ha engelska som språk, så får du därmed också tillgång till engelska Marketplace. Och då måste du ha en engelsk adress.

Nu är väl det en baggis att fixa såklart (hur många PSN-konton registrerades på Vita huset när det begav sig?), men det är ändå rent ofantligt bedrövligt att det ska krånglas såhär. Vi som bor i Sverige vill såklart kunna skriva in det och få se spel, appar och liknande på Marketplace som vi kan köpa och använda. Men vi vill för den sakens skull inte ha svenska menyer och (får man förmoda) svenska i spel.

Sanningen är väl att det här kommer att bli problem på en hel del nivåer. Den som vill ha ett arabiska stöds överhuvudtaget inte av varken Playstation 4 eller Xbox One, så de som talar detta bör snabbstudera fler språk så de har något att välja i menyerna. Är du fransos boende i Sverige så kommer du inte kunna använda svenska Marketplace, den finlandssvensk som talar just svenska får finna sig i att hamna i Sverige och den portugis som har oturen att tala portugisiska hamnar i... Brasilien.

Det är som att Microsoft gett sig fasen på att begränsa den fria rörlighet EU annars är så stolt över. Tyvärr är det små länder detta gäller och Microsoft har som bekant med all önskvärd tydlighet (få appar till Xbox 360 och sen lansering av Xbox One) visat att man inte riktigt bryr sig om de mindre.

Förhoppningsvis fixar man det här med en patch hyggligt snabbt. Annars kommer var och varannan blivande Xbox One-ägare att behöva ljuga om att de bor på 10 Downing Street och kan bara hoppas att Microsoft godkänner det.

Annars får de dras med svenska menyer och svenskt Kinect-stöd. Snacka om att krångla till saker helt i onödan.

Microsoft och Sony krånglar till det

Räkna med att Storbritannien kommer få miljoner av nya invånare sedan Xbox One lanserats. Räkna också med att Microsoft kommer sätta käppar i hjulet för dem.

HQ