Svenska
Blog

Ombytta roller i konsolvärlden

Skrivet av Jonas den 27 november 2013 kl 02:03

Jag tänker absolut inte påstå att Microsoft och Sony har bytt plats, men när jag kollar på Playstation 4 och Xbox One, kan jag ändå inte hjälpa att jag fnissar lite åt hur mycket de tagit efter varandra jämfört med den passerade generationen. I flera fall är det verkligen ombytta roller, ironiskt nog. Kolla själva vad jag menar...

• CPU vs GPU - Playstation 3 hade processorkraften, Xbox 360 hade grafikkortet. I fallet Playstation 4 och Xbox One är det tvärtom. Xbox One har en mer kraftfull processor, medan Playstation 4 har det kraftfullare grafikkortet.

• Större konsol - Playstation 3 var en bjässe. Själv fick jag köpa ny TV-bänk, den rymdes inte ens. Nu är Playstation 4 en liten och trevlig skapelse, medan Xbox One är desto större.

• Minnesflaskhals - Det är korrekt att både Playstation 3 och Xbox 360 hade en halv gigabyte RAM. Men Microsofts lösning ansågs vara fiffigare än Sonys delade som gjorde minnet till en flaskhals och krävde snillrika lösningar. RAM-delen var helt enkelt bättre till Xbox 360. Nu är det tvärtom. Xbox One har visserligen lika mycket minne som Playstation 4, men det är långsammare och har en ESRAM-lösning som inte är lika användarvänlig. Detta samtidigt som utvecklarna prisar Sonys ilsnabba unifierade RAM till Playstation 4.

• Drevet och misstagen - Inför lanseringen av Playstation 3 gjorde Sony praktiskt taget alla misstag som gick att göra, med felsatsning efter felsatsning samt oanvändarvänliga dumheter. Därefter fick de göra en rad pudlar för att återställa förtroendet något. Microsoft har nu gjort exakt samma grej med Xbox One.

• Presskonferenser och memes - När Sony visade upp Playstation 3 första gången gick det såhär: LÄNK. När Microsoft visade upp Xbox One första gången gick det såhär: LÄNK. De båda har därmed skapat odödliga memes som Giant Enemy Crab och Xbox Go Home.

• Spelen - Sony har varit kända som en av de största utgivarna i spelvärlden med massor av egna studios. Nu slår många igen portarna och endast två exklusiva spel säljs över disk till Playstation 4 vid lanseringen, varav ett är en förstapersonsskjutare med rymdtema. Microsoft fick mycket kritik för att tjata ihjäl spelarna med Fable, Forza, Gears of War och Halo förra generationen. Nu släpper de en konsol med fyra varierade spel som säljs över disk och namnkunniga nedladdningsbara titlar - där en exklusiv förstapersonsskjutare dock saknas.

• Dyrare konsol - Playstation 3 var den dyrare konsolen. Nu är det istället Xbox One som kostar mer än Playstation 4.

• Snyggare multiformatsspel - Ville man ha snyggast möjliga multiformatsspel denna generation, så köpte man en Xbox 360. I den nyss startade generationen är det istället Playstation 4 som gäller.

• Sparkade bossar - Efter det milt sagt svala mottagande Playstation 3 fick, fanns bara en sak att göra. Sparka Ken Kutaragi som varit chef under utvecklingen av konsolen. Efter det milt sagt svala mottagande Xbox One fick, fanns också bara en sak att göra. Sparka Don Mattrick som varit chef under utvecklingen av konsolen.

• Försenade premiärer - När Playstation 3-premiären närmade sig kom dråpslaget... vi fick vänta till våren istället på att få spela. Och med Xbox One är det samma sak. Resten av världen får spela, men vi väntar som sagt tills i vår.

• Polare med Bungie/Insomniac - När Playstation 3 släpptes jobbade Insomniac på exklusiva grejer. Det gör de nu med. Men till Xbox One. När Xbox 360 släpptes jobbade Bungie med exklusiva grejer till den konsolen. Nu gör de också exklusiva grejer, nämligen till Playstation 4-versionen av Destiny.

Ombytta roller i konsolvärlden

"When I Left You, I Was but the Learner; Now I am the Master..."

HQ