Svenska
Blog

En kort generation

Skrivet av Jonas den 9 december 2013 kl 15:38

Analytiker efter analytiker kommer fram till samma slutsats. Det blir en kort generation denna gång. Jag har själv gått i samma tankar, men blev ändå förvånad när det visade sig att även Sony är inne på samma linje.

Nu är ju sådana här saker inte skrivna i sten. Går det förbaskat dåligt så lever konsolen kortare tid, går det förbaskat bra så kommer den däremot att leva desto längre. Men det är ändå en stor skillnad mot för när Playstation 3 och Xbox 360 var nya då Microsoft och Sony tävlade i vem som kunde utlova den längsta generationen.

Den största skillnaden till att jag själv också tror på denna utveckling har inget att göra med prestanda eller liknande, utan hur prismodellerna gjorts. Microsoft har redan förklarat att Xbox One går jämnt upp direkt och Sony säger sig bara behöver sälja Playstation Plus och något spel så är man på grön kvist med Playstation 4. Förutsatt att konsolerna säljer bra, kommer det alltså gå väldigt fort för dem att hämta igen sina investerade pengar.

Riskerna är helt enkelt betydligt lägre denna gång. Till och med en hyfsat säker investering som Xbox 360 hade break even först när Halo 3 släpptes, två år in på den nya generationen. För Playstation 3 kommer det för alltid att vara ett svart slukhål som bara kostat Sony pengar. Nu finns förhoppningar om snabba vinster med abonnemang, mikrotransaktioner och mer digital försäljning. Handkontrollerna är också omgjorda och en ny uppsättning behövs till varje konsol vilket genererar stora intäkter.

Den ganska svaga prestandan i dagens konsoler där Crysis 3, ett årsgammalt multiformatsspel delvis anpassat för Playstation 3 och Xbox 360 (enligt Crytek själva), fortfarande är snyggast - påverkar säkert i viss mån, men inte alls så mycket som man kan tro. Kolla bara hur det gick för Wii som var en full generation efter konkurrensen prestandamässigt men ändå utklassade allt. Folk är inte så grafikkänsliga och de som är det spelar nog PC i högre grad redan nu.

Om Microsoft och Sony däremot lyckas få fin ekonomi i Playstation 4 och Xbox One hyggligt snabbt och visar att det här med tätare konsolbyten är en god idé ekonomiskt, så tror jag vi redan 2018 kan sitta och spela på våra Playstation 5 och Xbox Two. Men andra ord tillbaka till femårscykler, vilket förmodligen vore ganska bra ändå, spelvärlden bärjade kännas lite avslagen på grund av de åldrade HD-tvillingarna.

En kort generation

Vi kommer inte behöva vänta lika länge på Playstation 5 - enligt Sony.

HQ