Svenska
Blog
Bortglömda spel #2

Bortglömda spel #2

Skrivet av Jonas den 27 juli 2007 kl 17:26

Det var i februari senast jag skrev om bortglömda spel, och med E3 i ryggen tyckte jag det blev dags att återuppväcka en till bortglömd klassiker som egentligen är ett hjälpmedel, nämligen Family Fun Fitness. I grunden en matta inte alls olik Konamis dansmattor med en A-sida försedd med åtta knappar och en B-sida (som nästan alltid var den som användes) med tolv knappar. Bara att plugga in i handkontrollport nummer två och börja spela.

Precis som på en dansmatta är det inte riktiga knappar, utan bara tryckta sådana. På det sättet försökte Bandai 1988 göra TV-spel intressant även för sportfantaster. För även om NES var populär, var situationen inte alls som nu där spel är normal underhållning för de allra flesta. Tv-spel var för barn och framför allt inte för idrottare. Dessutom var spel skadligt för barn, det visste ju alla, så att höja branschens image lite hos oroliga mammor var nog minst lika viktigt.

Bandai kallade mattan Family Trainer i Japan (NES hette Family Computer i Japan) och Power Pad i USA. Nintendo såg snabbt potentialen och köpte upp alla rättigheter kring spelet och lanserade den därefter även i Europa under namnet Family Fun Fitness. Dags att bränna fett alltså. Omslaget till förpackningen pryddes av en för tidpunkten normal familj med obligatoriskt svettband, tights och benvärmare. Därmed skulle alla hinder för en flopp vara undanröjda, resonerade man.

Nja, inte riktigt, För Family Fun Fitness fick aldrig några riktigt bra spel vilket avskräckte den tilltänkta breda massan och det var alltför lätt att fuska vilket innebar att barnen inte fick den där motionen man skulle ha. I memoryspel, grenar där man skulle trycka snabbt eller reaktionsspel satt man bara på mattan och hamrade med händerna där man skulle. Det gav överlägset resultat och mattan kändes helt onödig eftersom det var som att spela med en enorm och otymplig handkontroll.

Sammanlagt släpptes sex spel till Family Fun Fitness, nämligen Athletic World, Dance Aerobics, Short Order & Eggsplode, Street Cop, Super Team Games och World Class Track Meet. Av alla dessa var det endast Street Cop som hade något slags existensberättigande, även om dubbelkassetten Short Order & Eggsplode faktiskt också är rätt skoj.

Family Fun Fitness gick en snabb död till mötes och ett flertal planerade spel släpptes aldrig. De få tillverkade enheterna som fanns reades ut och är idag lite småknökiga att få tag på för samlare. Där skulle historien kunnat ha varit slut, men det har ju som jag nämnde i första stycket alldeles nyss varit E3. Där utannonserade Nintendo Wii Fit, vilket egentligen är precis samma grej som Family Fun Fitness men med en mer högteknologisk platta att gymnastisera på.

För tillfället verkar det som att den i Europa kommer att gå under namnet Wii Fitness, vilket ju givetvis är en flirt med gamla Family Fun Fitness. Denna gång lär det gå vägen med buller och bång, för Wii har bekant lyckats få alla de där köparna som normalt inte spelar spel och Nintendo har lärt sig av sina misstag. Kombinationen av bättre teknik, bättre spel och bättre möjligheter att faktiskt nå rätt spelare lär göra Wii Fitness till en dundersuccé. Men idag bortglömda Family Fun Fitness var först och konceptet är alltså närmare 20 år gammalt.

HQ