Svenska
Blog

Ett stundande priskrig?

Skrivet av Jonas den 4 januari 2014 kl 02:48

Sonys ekonomi är verkligen inte vad den borde vara och de har under åratal dragits med idel förluster som sänkt aktiekursen drastiskt. Idag är de på bättringsvägen, där bland annat bra Android-smartphones brukar ses som en del av förklaringen till lyftet, men skulle de stöta på några fartgupp kan det snabbt bli jobbigt igen. Längst i sina domedagsprotetior går Macroaxis som på fullaste allvar menar att det är drygt 78% risk att Sony går omkull om två år. Medan jag är med på hur de fungerar, så tycker jag inte de tagit nog hänsyn till Sonys senaste uppgång, en bättre världsekonomi och de otaliga andra möjligheter som återstår innan man kastar in handduken permanent. Jag ger alltså inte mycket för deras uträkning.

Det är dock inte gripet ur luften, problemen finns där och de gör ett vågspel i och med Playstation 4 som faktiskt säljs med förlust. Går det inte som man tänkt, kan det alltså snabbt bli dyrt. Det här vet Microsoft, och just det här är orsaken till att jag tror att det hyggligt snabbt kan bli fråga om ett priskrig de båda formaten emellan.

Idag köper vi som bekant Playstation 4 för mindre än vad en Xbox One kostar. Men Xbox One säljs inte med förlust och där finns ett helt annat utrymme för prissänkningar. Redan till nästa höst (när jag misstänker att Xbox One kommer att släppas i Sverige) tror jag att Xbox One kommer att sänkas i pris på ett sådant sätt att det blir jobbigt för Sony att hänga med. Förmodligen med 1000 kronor, men kanske rent av med 1500 samt dessutom med någon svettig bundle som att inkludera nya Halo i det redan lägre priset.

Sony kommer absolut att svara, men redan att sänka 500 kronor är mycket för den som lite har och redan säljer hårdvaran med förlust, och mer än så lär det därför knappast bli tal om. Jag tror även att Microsoft har betydligt lättare att få folk att betala för Xbox Live Guld än vad Sony kommer att ha för motsvarande med PSN. Det finns helt enkelt en större multiplayersuktande Xbox-publik som är vana att det kostar att spela online.

Det är just med detta i åtanke som jag tror att Microsoft under 2014 är redo att inleda ett litet priskrig på de nya konsolerna. De har helt enkelt mycket större resurser än vad Sony har och ett bättre läge att slå till ekonomiskt än nu kan man förmodligen inte hitta.

Att Microsoft skulle stå och bara hälla pengar över Xbox-projektet av välgörenhet gentemot fansen är såklart totalt orealistiskt, de vill också tjäna pengar. Men Sony har en fin konsol med grym handkontroll och känns som en formidabel motståndare just nu. De har dock en svag punkt, och det är att de saknar den monetära uppbackningen Microsoft har.

Väntar de för länge kan det vara klippt för Microsoft. En stark ledning med stort tredjepartsstöd är halvt omöjligt att ta tillbaka (kolla på de miljarders miljarder de just nu plöjer ner i smartphones och tablets och ändå slaktas av Android och Ios), och frågan är om inte en kraftfull stöt tidigt i generationen är betydligt billigare än att förlora marknaden och sedan försöka ta tillbaka den.

Ett stundande priskrig?

Lägre priser, tunga exklusiviteter och mördande reklam är vad jag tror på från Microsoft under 2014.

HQ