Svenska
Blog

"Mer mature och dark and gritty tack"

Skrivet av Jonas den 5 januari 2014 kl 02:10

Vi får ganska ofta brev till Gamereactor från läsare som önskar sig en klassisk spelserie som de tycker blivit lite för barnslig (även om jag nog oftast misstänker att det handlar om att spelaren ifråga vuxit ifrån barnasinnet). Överhuvudtaget är det här en diskussion som jag också ofta dras in i. Det kan vara Zelda som är för barnsligt och behöver bli mer mature, eller kanske Metroid. Och minsann om inte Halo borde ha mindre färgglada utomjordningar och vara mer dark and gritty. Ja, och varför inte Sonic the Hedgehog, så man äntligen känner hur ond Eggman är?

Det som förvånar mig är hur enkelt det tycks vara för dessa personer att göra ett spel mer vuxet. Det tycks nämligen alltid handla om att det ska bli det något svårdefinierbara begreppet "mörkare" (och på kuppen tappa färgerna till förmån för mer mörkbrunt/mörkgrått får man förmoda). Men generellt sätt är mörkare alltid bra! Det bör också vara mer våldsamt.

Själva spelbarheten har man inget problem med, utan det är just det där att det inte kapas nog mycket lemmar, sprutar på tok för lite blod, visas alldeles för lite kvinnlig hud och och till råga på allt finns kulörer och humor. Jag brukar bara skaka på huvudet och tycks precis tvärtom. Jag har aldrig någonsin känt att Mario är för barnsligt, jag kan spela det med min sambo, min far tycker det ser roligt ut, kompisgänget lirar det, polarnas kids älskar det och för bekanta på besök som inte kan spel i någon omfattning imponeras alltid av hur kul det ser ut.

Startar jag däremot Gears of War, God of War eller Call of Duty så kan jag ibland tycka att det blir pinsamt. Min far tycker det ser barnsligt ut och nämnda bekanta som inte gillar spel ser sina fördomar bekräftade om hur korkade spel kan vara. Missförstå mig rätt, jag gillar alla dessa tre spelserier och meningen är absolut inte att hänga ut dem, de fyller sitt syfte. Men! För mig är de barnsligare än exempelvis Halo och Metroid någonsin kommer vara.

Just den här längtan efter ett tokvåldsamt Zelda, ett ondskefullt Ninja Turtles, ett rått Star Wars-spel eller något annat har jag svårt att begripa mig på. Hela grejen med att göra spel mature och dark and gritty tycks handla om att folk verkligen älskar exempelvis Sonic the Hedgehog men tycker det är alldeles för lite blod och för charmigt för att de ska vilja spela. Men med lite mer påklistrat lidande och så kallad 'mörkare story' så skulle det vara intressant att spela igenom.

Jag säger tack, men nej tack till både mature och dark and gritty. Jag vill absolut gärna se en utveckling av spelserier, men då med fokus på spelbarheten och mer av det som gjort alla dessa mer eller mindre barnvänliga spelserier så populära. Hela grejen med att kasta på mer mörker som om vore det en kvalitetsstämpel betackar jag mig för och fortsätter betrakta båda uttrycken som om de betydde immature och dork and grey.

"Mer mature och dark and gritty tack"

En våldsammare värld, mer vapen och matuuuure design så skulle Marios spel bli bättre menar somliga, medan jag bara kliar mig i huvudet.

HQ