Svenska
Blog
Jag tror på Uncharted

Jag tror på Uncharted

Skrivet av Jonas den 6 augusti 2007 kl 19:16

De flesta vet väl redan att det inte blir något Grand Theft Auto IV i år. Orsakerna till varför har det spekulerats friskt om på spelsidor runt om i världen. Någon lanserade idén att Rockstar hade svårt att få in spelet på en skiva så Xbox 360-versionen som orsaken till förseningen. Låter tveksamt med tanke på att Xbox 360-versionen är den som alltid visats upp för pressen och rimligtvis borde bvara den bästa.

Branschanalytikern Michael Pachter på Wedbush Morgan menade istället att det var Playstation 3-versionen som inte var klar och att Sony hade en klausul om att vänta med spelet tills båda versionerna kunde släppas samtidigt. Själv ger jag inte mycket för någon av teorierna. Grand Theft Auto IV var mest sannolikt inte klart till någon version och det fattades för mycket småsaker i finputsningen för att de skulle kunna släppa spelet som planerat någorlunda buggfritt.

Grand Theft Auto IV först till våren alltså, rätt sent dessutom. När spelet släpps har skåningarna redan fått tussilago, stockholmarna har fått smaka på värmen och vi frusna norrlänningar har inte längre becksvarta dygn utan solen tittar fram någon timme mitt på dagen. Härliga tider.

Inte minst för Sony som förmodligen ser förseningen av Grand Theft Auto IV som en riktig lyckträff. Trots allt var spelet Microsofts trumfkort, det var de som betalat dyrt för den kompletta versionen av spelet och tänkte erbjuda både spel, konsol, Xbox Live och kanske till och med en extra handkontroll för samma pengar som man betalar för en ren Playstation 3 utan ett jota.

Även om spelet kommer till båda formaten ska man vara fullständigt okunnig om marknaden för att tro att gemene man väljer det dyrare alternativet när det finns ett likvärdigt billigare. Nu är det istället bara Madden kvar för Microsoft av de riktigt stora multiplattformsspel som är bättre till Xbox 360. Och Madden är såklart viktigt och kommer givetvis göra skillnad. I USA. Men ingen annanstans.

Därför känns det som att jag vill revidera min blogg om höstens succéfloppar där jag förutspådde fem spel som skulle ta rejält med stryk försäljningsmässigt i höst. Alla de miljonerna som hade köpt Grand Theft Auto IV kommer ju givetvis köpa något annat spel istället (kanske inte fullt lika många ändå eftersom Grand Theft Auto IV ju även säljer fler konsoler så det blir fler köpare).

Och till Xbox 360 är hösten lika knökad som alltid och köparna lär bli ganska jämt fördelade på resten av spelen som kommer, Wii berörs inte alls eftersom den ändå inte skulle få Grand Theft Auto IV (kanske säljer Wii bättre eftersom spelet nu inte kommer?) medan det däremot förändrar allt till Playstation 3.

Playstation 3 har inte lika många och tunga spel som Xbox 360 i höst, men när det tyngsta namnet uteblir kommer sannolikt något annat spel kliva fram som storsäljare. Jag sätter halva mitt kungarike (slut på njurar, väntar på att det ska växa ut nya) på att det blir Uncharted: Drake's Fortune som jag tidigare förutspådde skulle bli en flopp i höst. Jag tror alla actionfans kommer att investera i Sonys nya storsatsning som därmed kommer att passera skamgränsen, sälja bra nog för en uppföljare och bli en franchise att räkna med - allt tack vare avsaknaden av Grand Theft Auto IV.

Däremot står Lair kvar som flopp. Jag har spelat spelet och vet att det inte direkt är något toppspel samt att mina gamla åsikter om att drakriddare är för nördigt för den stora massan står sig. Uncharted: Drake's Fortune ska däremot bort från listan, och möjligtvis även Army of Two som säkert kommer att ta några av de köpare som annars hade investerat i Grand Theft Auto IV. Den enes död, den andres bröd. Även i spelbranschen.

HQ