Svenska
Blog

Att slänga sin dator

Skrivet av Jonas den 21 januari 2014 kl 14:08

Varje gång jag berättar att jag skaffat ett nytt grafikkort och gör jämförelsen med vilken prestanda man får för pengarna mot för att handla en konsol - så dyker samma argument upp: "Ahhh, men asså, du måste juh köpa chassi, RAM, moderkort, skärm, fläktar och you name it så det är ju klaaaahrt dyrare egenklien!"

Även om jag borde ha vant mig, är det fortfarande häpnadsväckande hur många som tror att man måste slänga hela datorn varje gång man vill ha något nytt. Jag har samma tower som jag köpte 2007, samma fläktar, delvis samma RAM, samma moderkort, samma nätagg och så vidare. Dessutom, varje gång jag (som privatperson hemma) uppgraderat mitt grafikkort har jag kunnat sälja mitt gamla och fått ganska bra med pengar för det.

Kostnaden att byta ett grafikkort är verkligen bara kostnaden för grafikkortet minus det man får för det gamla. 2007 köpte jag min Playstation 3 för drygt 6000 kronor och sent förra året en Playstation 4 för drygt 4000 kronor. Jag har därmed lagt betydligt mer pengar på enbart Playstation-hårdvara sedan 2007 än jag har med PC. Och vill jag kunna spela mina Playstation 3-grejer måste jag behålla den konsolen, medan jag kan sälja alla mina gamla PC-grejer och ändå spela allt gammalt.

Lägg till det gratis multiplayer, gratis med alla funktioner, billigare spel och bättre grafik/flyt. Nej, jag tror inte det är billigare att spela konsol i längden och nej, jag slänger inte datorn varje gång jag ska byta en komponent i den. Spela på vilket format du vill (i mitt fall alla konsol + PC), men bespara mig hittepå-argumenten.

Att slänga sin dator

Jag uppgraderade nyligen min dator med en AMD Radeon HD 290X - hör och häpna - utan att slänga resten av datorn.

HQ