Svenska
Blog

Att inte längre kunna spela på "Ultra"

Skrivet av Jonas den 21 januari 2014 kl 20:52

Tänkte komplettera mitt blogginlägg "Att slänga sin dator" så jag kom på ett annat argument som alltid hör hemma i de här diskussionerna. Nämligen att ett grafikkort ju inte räcker för evigt utan behöver uppdateras. Och det är ju inget snack om saken. Det stämmer, de måste verkligen uppdateras om man vill kunna spela spelen så snyggt som möjligt.

Innan jag fortsätter - så snälla läs ovan länkade blogginlägg innan du kastar dig in i diskussionen med att tala om hur dyrt det är med chassi, RAM och moderkort och liknande vid PC-uppgraderingar. Med det sagt så tänkte jag påpeka en grej kring ett argument som alltid dyker upp när det vankas snack om PC vs konsol, närmare bestämt: "Min konsol XYZ1337 är såhär bra och den kommer vara lika bra även om fem år!"

Det stämmer, en konsol ser ut som de gör och spelen fungerar lika bra till den om fem år som de gör idag. Ändå tycker jag att resonemanget haltar. De som kunde spela Crysis 2007 snyggare än någon konsol mäktade med, kan med samma dator spela spel idag och slå konsolerna. Det är långt ifrån några maxade inställningar - men snyggare.

Datorn blir alltså inte sämre med tiden, däremot blir spelen snyggare. Och Windows 8 kräver rent av mindre av datorn än Windows 7 (som i sin tur krävde mindre än Windows Vista), vilket gör att den som spelar Windows-spel förmodligen får snyggare spel idag än då. Och vem säger att man måste spela på Ultra jämt?

Crysis på Ultra är jämnsnyggt med Crysis 3 på mediuminställningarna. Att man drar ner nivåerna på nyare titlar ger inte fulare grafik. Den som spelar det första Assassin's Creed och den senaste delen på samma dator får ett snyggare spel för varje ny del trots samma komponenter. Optimeringen blir bättre, nya tekniker möjliggör att få ut mer ur mindre hårdvara och så vidare.

Sedan finns det en aspekt till. Och det är att inte heller konsoler är immuna mot tidens tand. Visst blir spelen snyggare och snyggare, men oftast genom en kombination av bättre optimering men även fusk med prestandan. Till exempel har upplösningen på spel till Playstation 3 och Xbox 360 sjunkit genom åren. Den biten var bättre när konsolerna var nya (då det dessutom kom ett gäng 1080p-spel) och nu i slutet är många avsevärt mycket lägre.

På samma sätt har bilduppdateringen sjunkit. Ett ursnyggt spel som Gears of War 3 har exempelvis lägre bilduppdatering än ettan, samma sak med första och sista Uncharted. Man måste ta de extra hästkrafterna någonstans ifrån, och då offras detta. Skulle du göra på samma sätt med PC, det vill säga dra ner upplösning och acceptera lägre bilduppdatering - så skulle din dator räcka väldigt länge.

Kort sagt så är det verkligen så att man inte kan spela på Ultra-inställningarna till en dator speciellt många år. Men bara för att dessa inställningar saknas till konsol, så betyder det inte att man alltid spelar på Ultra till dem. Långt därifrån, och att låtsas om något annat är antingen ignorant eller felaktigt. För att citera mig själv från förra bloggen:

"Spela på vilket format du vill (i mitt fall alla konsol + PC), men bespara mig hittepå-argumenten."

Att inte längre kunna spela på "Ultra"

Bild från PC-versionen av Grand Theft Auto IV, med diverse moddar.

HQ