Svenska
Blog

"Titanfall kommer rädda Xbox One"

Skrivet av Jonas den 4 februari 2014 kl 01:33

De som följer min blogg vet att jag ser fram emot Titanfall. Jag gillar science fiction, jag gillar mechas, jag gillar multiplayer, jag gillar dödsmatcher och jag gillar definitivt folket bakom Respawn Entertainment. Nu tänker jag inte på Tony Irvingst maner klämma fram något "men", för det är verkligen så. Spelet ser skithett ut och jag lär spela tills jag tuppar av,

Men hur mycket jag än ser fram emot Titanfall så finns det en sak jag inte tror det kommer att göra, och det är att rädda Xbox One - oavsett vad många analytiker och fans säger. Xbox har som bekant i synnerhet gått bra i Kanada, Storbritannien och USA, men som det verkar har Sony ändå tagit ett ganska barskt grepp om alla dessa marknader. Försäljningssiffror är nuförtiden svårt att få från USA, och istället är det från Storbritannien vi får bäst data och idag har vi kunnat läsa att 69% av alla sålda Tomb Raider: Definitive Edition varit till Playstation 4.

Det är alltså drygt två tredjedelar. Nu är det inte så enkelt som att säga att Sony därmed sålt dubbelt så många konsoler, utan det finns flera faktorer. Till exempel sålde Tomb Raider klart bättre till Xbox 360 än Playstation 3 och de som köpte Xbox 360 har förmodligen i högre grad bytt till en Xbox One än de som hade Playstation 3. Sedan kan det ha påverkat att Xbox One-versionen av spelet helt enkelt är tekniskt sämre.

Men hur man än vänder och vrider på saken så är detta ett styrkebesked från Sonys sida. Det tyder verkligen på att de just nu håller på att förvandla de brittiska öarna till Sony-land. Innan jag går vidare med min huvudpoäng, så är det värt att poängtera att Xbox One ändå säljer bra till teknikkänsliga early adopters med tanke på att det är en svagare konsol som kostar mer.

När jag säger att Titanfall inte kommer rädda Xbox One handlar det alltså inte om att hjälpa den från en avgrund, utan Microsoft säger sig gå plus/minus per såld konsol medan Sony förlorar pengar per Playstation 4. Däremot syftar jag på att det knappast kommer att ta tillbaka Xbox One till fornstora Xbox 360-dagar. För... det kommer det inte.

Hela sitsen med dyrare konsol som har fulare multiformatsspel och säljer sämre än sin förgångare är något Xbox One har gemensamt med Playstation 3 (bland mycket annat). När den släpptes och sålde klent var det Metal Gear Solid 4 som skulle rädda Playstation 3. Så blev det inte. Det gjorde inget spel och Playstation 3 sålde ungefär hälften av vad Playstation 2 gjorde på samma tid. Och jag känner igen jargongen.

Vi har under hösten hört detsamma om Wii U. Hur Super Mario 3D World skulle rädda Wii U, hur Donkey Kong skulle göra det och i vår är det Mario Kart 8 som ska sköta den biten. Nu är det alltså Xbox Ones tur. Titanfall ska rädda Xbox One, och om det inte lyckas är det förmodligen något annat spel som ska göra det.

Men! För att Titanfall ska rädda Xbox One, krävs att det får helt sinnessjukt bra betyg (vilket som bekant ändå inte räckte för Mario), och det krävs även att det spelas precis överallt så ingen vill stå utanför det. Men det finns bara runt fem miljoner sålda Xbox One, så det kan bli svårt, det krävs framgång för att nå framgång. Call of Duty 2 fick inte Xbox 360 att flyga ur hyllorna, men beredde väg för Call of Duty 4: Modern Warfare som däremot satte fart på Xbox-försäljningen.

Jag tror helt enkelt inte att ett enda spel kan bli så inflytelserikt att folk strömmar till för att köpa konsol med halvdåligt rykte (som Playstation 3, som Wii U och som Xbox One) och spel för 5000 kronor utan vidare. Inte ens Grand Theft Auto IV med löfte om exklusivt DLC fick Xbox 360 att flyga ur hyllorna. Det kan lägga en bra grund inför framtiden - men det räcker inte ensamt på långa vägar.

Därför tror jag att våren kommer tillhöra Sony. Sannolikt även sommaren och det kan mycket väl också bli hösten - och isåfall är generationen troligen avgjord när det kommer till försäljning. Det tog Sony sju år att äta upp Microsofts försprång och bättre momentum under förra generationen och i väst är de fortfarande inte ikapp på långa vägar. Playstation 4 är billigare, bättre rent hårdvarumässigt och har just nu den här känslan jag ovan beskrev av att alla spelar och ingen vill stå utanför.

Titanfall kommer inte att rädda Xbox One och det kommer inget annat spel heller. Om Microsoft vill vända det här kommer de behöva damma av det absolut starkaste vapen de har - sin jättelika portmonnä. Sony har nämligen en pytteliten och tom, och börjar Microsoft sänka priset (absolut nödvändigt!) och skaffa tunga exklusiviteter kan de lyckas på lite sikt. Men att ensamt tro på Titanfall är att tro på tomten - och det kommer som sagt från en som verkligen ser fram emot det.

"Titanfall kommer rädda Xbox One"

Jag tror hutlöst mycket på Titanfall och kommer kriga som besatt till Xbox One nästa månad, men att det ska rädda några konsoler tror jag däremot inte på.

HQ