Svenska
Blog

Dystra Sony-nyheter

Skrivet av Jonas den 27 februari 2014 kl 03:04

Det är bara en knapp månad sedan vi kunde rapportera att Sony vinstvarnat och gått ut med att deras massiva förluster fortsätter (sjätte året i rad), trots insatser för att minska dessa. Tanken var att året skulle resultera i vinst medan verkligheten enligt Sony tycks bli förluster på närmare sju miljarder kronor.

Vid samma tillfälle lät Sony berätta att 5000 personer skulle få sparken, vilket såklart alltid är bedrövligt tråkigt för de enskilda, men nu börjar vi se effekterna som detta får på företaget Sony. Sedan igår vet vi att God of War III-folkets nya spelserie (AAA-spel med science fiction-tema) lagts ner efter flera år av utveckling och 50 personer på Sony Santa Monica fått sparken.

Det är något som sannolikt betyder att Sony vill satsa på säkra kort och låter hellre studion fokusera på God of War istället för att ta risker. Jag tror även fler utvecklare kommer ligga brunt till då Sony har många interna och deras egna spel tycks ofta sälja märkligt dåligt. Räkna alltså med fler dystra besked den närmsta tiden.

Nu låter Sony även meddela att man lägger ner 20 Sony-butiker i USA och 1000 personer får sparken. Allt sådant här får såklart negativa effekter och det ska bli intressant att se ringarna på vattnet. Att ha stora Sony-butiker på populära platser är ett fenomenalt styrkebesked och en bra reklampelare, kolla inte minst på Apple.

Att Sony minimerar riskerna med nya spelserier (där en ny titel från Sony Santa Monica ändå måste betraktas som en hyggligt trygg satsning, vilket visar att ingen går säker) tyder på att det kan bli mindre varierade spel från Sony framledes. Man vill fokusera på spelen man vet har miljonförsäljning som God of War, Gran Turismo, Killzone, Little Big Planet och Uncharted.

I en perfekt värld kan Sony skära bort risker och överflöd utan att det påverkar i någon omfattning, och därigenom återigen blir lönsamt. Jag misstänker dock att det kan bli en ovanligt skakig period för Sony en tid, då allt sådant här ändå brukar märkas och ge bieffekter. I vilken omfattning återstår dock att se.

Dystra Sony-nyheter

Just den här Sony-butiken (New York) blir kvar, men de flesta andra läggs ned när Sony sparar.

HQ