Svenska
Blog

Duke Nukem-bråket

Skrivet av Jonas den 3 mars 2014 kl 03:17

Det mesta som rör Duke Nukem tycks som bekant bli kontroversiellt. Är det inte innehållet i spelet, så är det bråk om rättigheter, alternativ evighetslånga utvecklingstider. Det senaste om Duke Nukem: Mass Destruction gör mig dock mäkta förvirrad. Lite förenklat så har Gearbox som bekant köpt rättigheterna till serien från 3D Realms.

Detta till trots gav 3D Realms tillåtelse till danska Interceptor att göra just Duke Nukem: Mass Destruction. Något Gearbox inte uppskattade det minsta och skickade ut sina advokater. Om vi någonsin får se spelet återstår att se, och ännu mer förbryllande blir det när man hör att danska Interceptor köpt upp 3D Realms. Vad de nu ska med dem till, kan man ju undra. Det som förbryllar mig allra mest är dock att märkligt många gamers nu tagit parti mot Gearbox - trots att 3D Realms sagt att de gjorde fel.

Åsikten tycks vara att Gearbox borde låta Interceptor göra sitt spel i lugn och ro. Jag kan bara skaka på huvudet och undra hur man resonerar. Är det bara i detta fall Gearbox borde strunta i att de betalat X antal miljoner för rättigheterna och sedan låta andra nyttja det eller gäller det även spelvärlden i övrigt? Borde Nintendo kunna göra Rare-titlar igen, vore det rimligt att Sony släppte Halo och att Microsoft kunde utveckla några schyssta Super Mario-spel?

Eftersom det är oändligt mycket billigare och enklare att plagiera än att ta fram egna grejer skulle vi antagligen få dödsstöten för att vilja ta fram nya titlar och koncept. Bättre att bara parasitera på andra. Nej, Gearbox har sannolikt all rätt på sin sida i ett fall som detta, och det borde väl rimligen vara ställt bortom allt tvivel med de uppgifter vi har tillgång till hittills?

Duke Nukem-bråket

En herre jag önskar skulle fick chansen att vara med i ett riktigt bra spel igen istället för senaste decenniets dravel.

HQ