Svenska
Blog

National Peanut Butter and Jelly Day

Skrivet av Jonas den 2 april 2014 kl 16:42

Det är alldeles korrekt, idag firar vi årets näst viktigaste dag efter julafton (för då får man dricka julmust och öppna paket). Jag snackar såklart om National Peanut Butter and Jelly Day. Det bör såklart firas. Köp en riktigt god formfranska. Ofta finns bra lokalproducerade varianter med mycket smak, men annars är Pågens Äntligen ett riktigt vettigt alternativ.

Sedan bör du såklart ha gott jordnötssmör, och det ska gudarna veta att det är lättare sagt än gjort att få tag på i Sverige. Lösningen är att kolla efter Mississippi Belle i välsorterade vatvaruaffärer. Ofta står det i något slags USA-hylla snarare än bland andra alternativ, vilka tyvärr alltid bör undvikas, i synnerhet Skippy.

Jag skriver "tyvärr" för att det ofta finns ekologiska alternativ, men de håller helt enkelt inte måttet smakmässigt. I USA kan du hitta helt sanslöst bra alternativ som är just ekologiska, men det är bara att konstatera att vi i Europa inte gör detta lika bra som jänkarna.

Till sist fattas bara sylt. Återigen, välj med omsorg. Ska man göra denna mackornas macka så behövs kvalitet. Unna dig en god sylt med minst 50% bär. Till sist behövs en fet och god mjölk och här vill jag särskilt slå ett slag för Åsens lantmjölk med röd kork. Ställ den i frysen en halvtimme innan du ska käka så att den är riktigt kall.

Rosta sedan två skivor franska jämnt, bred ett generöst lager jordnötssmör på den ena skivan och ett minst lika generöst lager sylt på den andra. Lägg ihop båda mackorna och skär ett diagonalt över dem så du har trekantiga "snittar", och häll upp ett glas mjölk så kall att glaset immar.

...sedan glider du in i drömmarnas värld, njutandes av mackornas macka och njuter av den iskalla mjölken. Precis som det ska vara...

National Peanut Butter and Jelly Day

Ha en riktigt trevlig 'National Peanut Butter and Jelly Day' allesammans!

HQ