Svenska
Blog

Jag älskar delad skärm

Skrivet av Jonas den 23 september 2007 kl 17:41

Minns när Goldeneye släpptes. Var inget dödsfan av Nintendo 64 som hade spel som generellt alltid hade spel med dålig bilduppdatering och så utsmetade texturer att det alltid såg ut som att min TV hade problem med skärpan. Likt förbaskat hyrde jag och mina bröder både spel och konsol ett flertal gånger bara för Goldeneyes multiplayer, spelandes spelet på delad skärm.

Och gudarna ska vet att man om tyckte Nintendo 64-spel hade dålig bilduppdatering och oskarp grafik så var det ingenting jämfört med hur det såg ut på fyra spelare. Skärmen liksom ryckte sig framåt, grafiken hostades fram på skärmen och, ja, det går idag knappt beskriva hur fult det var. Men vi älskade det.

Vi hoppar fram några år, när Perfect Dark släpptes till Nintendo 64 fick det vara nog för min del Hysteriskt fult och ospelbart är mitt samlade omdöme som till stor del kommer från det faktum att jag vid tidpunkten hade skaffat Playstation 2, Timesplitters, ett gäng extra Dual Shock 2 och en multitap. Återigen svinigt kul, trots att jag hatade storyn som gav mig huvudvärk så snart jag satte mig ned för att spela fram nya figurer och banor.

Och så hoppar vi fram några år igen, en sista gång, till Halo: Combat Evolved. Timesplitters hade absolut inget att sätta emot, det hade inget när Bungie och Halo drämde till med full kraft. Vi släpade TV-apparater i kompisgändet och spelade System Link till förbannelse. Fyra TV-apparater i min lilla två och 16 pers som trängde ihop sig. Det stank av svett i luften och trängseln var enorm. Men som vi spelade.

Där tar det dock slut. De som är van att spela PC och konsolspel online idag tycker förmodligen att det låter helt snurrigt, men... delad skärm regerar. Jo, faktiskt. Trots usel bilduppdatering, neddummad grafik och en alldeles för liten del av TV:n var det något visst att samlas i en soffa för att spela såhär. Att kunna klappa till killen bredvid efter en feg raket i ryggen eller kunna håna andra om det var man själv som sköt den där fega raketen.

Fram till idag har multiplayer på delad skärm varit något som blivit alltmer ovanligt, och co-op som var så stort under 16-bitarseran med spel som Super Probotector, Secret of Mana och Sonic the Hedgehog 2 är nästan obefintligt. Det enda spelet som går emot strömmen är faktiskt Halo som alltid haft co-op för två spelare på delad skärm och fortfarande erbjuder multiplayer för fyra spelare på just delad skärm.

Men ändå, det är inte samma sak längre när man vet hur smidigt det är att bara koppla upp sig på Xbox Live och möta alla med en hel skärm för sig själv, utan att behöva släpa TV-apparater och utan att behöva ringa runt till alla vänner för en spelkväll av rang. Och multiplayer fungerar ju faktiskt ypperligt på det viset, egentligen kanske bättre och det är nog mest nostalgiska minnen som gör att jag minns allt som så väldigt rosenrött. Men även om Xbox Live ersätter multiplayer på det här viset fullgott, så sörjder jag att co-op ett tag tycktes vara borta för alltid, trots de nya onlinelösningarna.

Därför är jag väldigt glad att co-op tycks vara på väg att göra en redig comeback i höst (även om funktionen tjuvstartade lite förra året med Gears of Wars eminenta co-op-stöd). Dels med Kane & Lynch: Dead Men och Army of Two som tycks ha just mängder av hederligt gott samarbete med banor som är designade för det. Till och med Super Mario Galaxy erbjuder faktiskt co-op och så har vi kronjuvelen, Halo 3 som erbjuder co-op för två spelare på delad skärm samt co-op för fyra spelare online.

Även om det var kul med delad skärm, tror jag att den här hösten kommer bli helt underbar ur multiplayer-synpunkt för alla. De som vill spela spel på delad skärm kommer återigen få gott om tillfällen att göra det eftersom funktionen tycks få lite av en revival, och de som vill spela co-op kommer äntligen att få gott om alternativ att välja bland. För trots allt är ju spel faktiskt roligast tillsammans med några goda vänner, och ingen är gladare än jag att branschen återigen har insett det.

Jag älskar delad skärm

Halo 3 erbjuder co-op för fyra spelare, vilket ger upphov till helt otroliga scener. Två personer kan spela på en Xbox 360 och med hjälp av System Link eller Xbox Live blir man enkelt fyra.

HQ