Svenska
Blog
Glad för det lilla

Glad för det lilla

Skrivet av Jonas den 25 september 2007 kl 14:59

Igår kom Sega och Gearbox med de gladaste nyheterna på länge. Jag lyckades till och med glömma bort Halo 3 för någon ynka sekund när jag i mitt glädjerus tänkte på hur bra deras besked var. Det kändes så självklart och jag har väntat så länge. Faktum är att det har varit ett av mina mest efterlängtade spel över huvud taget.

Vilket då, frågar du? Jag talar såklart om Samba de Amigo. Konverterat till Wii, en kombination som gjord i himmelen. Wii får ofta cred för att vara först med rörelsekänslig handkontroll där genomlömska Sony får kritik för att bara apa efter. Men ska man vara rättvis fanns det faktiskt innan Nintendo satte igång, även i hemmet. Till Dreamcast till exempel där Sega som så ofta var föregångare när det kommer till nytänkande.

Till exempel hade de ett fiskespö till Sega Bass Fishing (1999) som var redigt funktionsdugligt och fungerade ännu bättre än fisket i Legend of Zelda: Twilight Princes med Wii-mote. Och några månader därefter kom Samba de Amigo, ett fantastiskt musikspel där man skulle spela maraccas med rörelsekänsliga sådana. De skulle skakas i olika höjd, kombinationer samt att man ibland fick texten "Strike a pose" då det så snabbt som möjligt gällde att posera som figuren på skärmen med färgglada plastmaraccas i varsin hand.

Grymt, urgrymt. Alla gillade omedelbart, lite som att sätta en plastgitarr i famnen på någon som aldrig spelat spel förr och starta Guitarr Hero II. Omdelbar kärlek. Samma sak med Singstar eller Buzz och så vidare.

Nu är det alltså dags igen. Och Wii är som sagt redan ur lådan skräddarsydd för konceptet där Nunchuken och Wii-moten får vara höger respektive vänster maraccas. Förhoppningsvis följer det med någon plasttillsats som låter, för de rörelsekänsliga maraccas som fanns till Dreamcast rasslade till och med, vilket gjorde spelet ännu roligare.

Sedan är det bara att sätta igång att skaka sig svettig igen. Och det var ett tag sedan sist. Av mina ursprungliga sex maraccas fungerar idag bara tre, så det är inte så kul att spela längre. Men tack vare Gearbox och Sega kommer Samba de Amigo alltså få nytt liv och jag törs sätta en av min femtioelva njurar på att spelet denna gång är här för att stanna. Dreamcast fick aldrig det rätta genomslaget som Wii idag har och spelet är faktiskt precis så underhållande som man kan tro. Prova själv vettja. Nästa år är det dags.

HQ