Svenska
Blog

Väntat oväntad lista

Skrivet av Jonas den 4 oktober 2007 kl 18:22

Såhär ser veckans lista ut. Halo 3 i topp. Väntat? Ja, jo, kanske. Eller...? Vad är det där, Oblivion till Playstation 3 på listans niondeplats? Vänta nu...

01. Halo 3 / Xbox 360
02. Pokemon Fushigi no Dungeon: Toki / NDS
03. Crisis Core Final Fantasy VII / PSP
04. Tamagotchi Petit Petit Omisecchi Minasankyu! / NDS
05. Pokemon Fushigi no Dungeon: Yami / NDS
06. Bleach Blade Battlers 2nd / PS2
07. English Test 2 / NDS
08. Yugioh Duel Monsters GX / PSP
09. Elder Scrolls IV: Oblivion / PS3
10. Metal Gear Solid Portable Ops+ / PSP

Japp, det här är veckans Japan-lista, de bäst sålda spelen i Japan för tillfället och inte i något västland som man först kanske tror. Egentligen är jag inte så förvånad. Halo: Combat Evolved och Halo 2 gick faktiskt också bra till Xbox i Japan. För att inte säga fenomenalt med tanke på omständigheterna Och Halo 3 gör samma sak alltså, rusar in på förstaplatsen.

Så efter att ha Master Chief har räddat världen oftare än vad jag kan räkna på mina fingrar och genom sin blotta hype ensamt burit fram Xbox 360 till att susa förbi Playstation 3 i väst är det alltså dags för honom att ta över Japan? Nja, det finns faktiskt uppgifter som är självaste Master Chief övermäktig, och det är definitivt en av dem.

Däremot är listan ändå intressant. Jag har länge vetat att västerländsak spel vinner i popularitet i Japan. Exempelvis går Ratchet-spelen bra liksom Grand Theft Auto-spelen. Och Halo förstås. Och Elder Scrolls IV: oblivion gick faktiskt ännu bättre under sin första vecka till Xbox 360 i Japan än Playstation 3-diton, vilket gör att det redan nu sammanlagt bör finnas över 100 000 sålda exemplar av spelet.

En omöjlighet för bara några år sedan då listorna verkligen bara var japanska. En del av sanningen tror jag är att Japanska utvecklare (med Capcom som enda undantaget) fortfarande inte riktigt fattat grejen med nästa generation och släpper spel som inte håller måttet rent tekniskt. Ofta ser de ut som lätt uppiffade Playstation 2-spel. Troligtvis delvis ett resultat av att de nästan inte alls jobbade med Xbox som var en plantskola för västerländska konsolutvecklare där det bumpmappades, användes kraftiga ljuseffekter och micklades med högupplösta texterer.

Nu sitter vi här 2007 och ser hur ultravästerländska rollspel plötsligt tar en plats på den japanska topplistan, två gånger om dessutom med tanke på att Oblivion som sagt varit där en gång redan. Och Halo 3 är precis så färgglatt och inte alls stelt militäriskt att det lyckas bära en västerländsk förstapersonsskjutare till ett extremt impopulärt format ända till förstaplatsen.

...och så var det ju en sak till...

Var är Wii? Wii har inte sålt sådär övermåttans bra en tid. Det har visserligen inte heller Playstation 3 gjort som fortfarande går sämre än exempelvis Gamecube gjorde i Japan. Men Wii har stundtals sålt 6-8 gånger så mycket som Playstation 3 även utan nya spel. Nu säljer dena "bara" 2-3 gånger så bra och avståndet mot Playstation 3 minskar faktiskt.

Det verkar som att inte ens Nintendo är odödliga utan spel. Nu kommer Super Mario Galaxy göra supersuccé inom kort. Jag hörde att antalet förhandsbokningar är över 700 000 bara i Japan. Men Nintendo behöver spelen om de vill kunna nå samma status som Playstation 2 en gång hade. De får inte låta sitt förkrossande grepp om den japanska marknaden gå om intet.

Avslutningsvis vill jag, som vanligt, slå ett slag för Gamereactor-läsaren Edinds blogg där han håller koll på den japanska försäljningen och levererar egna genomtänkta analyser om läget. Spana in. Varje vecka!

HQ