Svenska
Blog

Resident Evil 5 till Wii

Skrivet av Jonas den 10 oktober 2007 kl 23:55

Det kom nyligen ett brev till redaktionen där en trevlig läsare undrade om Resident Evil 5 kommer till Wii. Och han är inte ensam och jag antar att frågan är befogad, spelet ser ju faktiskt strålande ut och fyran kom ju faktiskt till Gamecube. Wii-fans och blivande Wii-köpare brukar för övrigt ofta skriva och fråga om exempelvis Call of Duty 4, Assassin's Creed eller kanske Army of Two kommer til Wii. Och jag förstår verkligen att man vill att det ska vara så.

Det finns dock en liten hake med det hela. Jag hävdar bestämt att det är teoretiskt omöjligt. Eller. Ett spel som heter Resident Evil 5 kan mycket väl komma att släppas till Wii, men det skulle absolut inte vara det Resident Evil 5 som hittills visats. Prestandan i Wii räcker helt enkelt inte till. Inte på långa vägar. Wii är prestandamässigt en konsol ur den förra generationen och att plocka alla maffiga ljuseffekter, minska antalet anfallare, dra ned på detaljrikedomen som verkligen ger den där organiska känslan av en lortig liten by och göra om de snygga realtidssekvenserna som för storyn framåt til filmsekvenser skulle inte bli samma sak. Alls.

Skillnaden i prestanda är så enorm att det inte ens skulle handla om en nedkonvertering. Capcom skulle behöva göra ett helt nytt spel från grunden. Där är nyckelorden "ett nytt spel", för det är precis vad det skulle handla om. Samma sak med spel som Call of Duty 4 med alla kamouflageffekter och massiva strider med helikoptrar i luften. Visst skulle Activision kunna släppa Call of Duty 4 till Wii, men det skulle sannerligen inte vara samma spel. Jämför Call of Duty 3 med Xbox 360-versionen så förstår ni vilken slakt det blir om man inte gör om spelet grundligt.

På samma sätt skulle de detaljerade omgivningarna i Assassin's Creed som faktiskt används till att klättra på och liknande inte kunna förmedlas på rätt sätt till Wii och storskaligheten bland alla hus och liknande skulle bli en så övermäktig uppgift att bilduppdatering, effekter och annat skulle ta enormt mycket stryk.

Det är lovande spel och jag förstår som sagt varför man vill ha dem till sitt format. Men Nintendo har gjort ett val och vassare spelupplevelser som en följd av ökad prestanda är inte med däri. Nintendo vill istället att man ska spela spelen på ett helt nytt sätt. Fiska med fjärrkontrollen som om den vore ett fiskespö, slå den i luften som den vore ett tennisracket, fäkta som om den vore ett svärd eller skaka den i någon udda grej i Mario Party 8.

Wii kan saker de andra konsolerna inte kan som skulle kräva extra tillbehör till dem. Rayman Raving Rabbids var till exempel inte tillnärmelsevis lika skoj till en betydligt kraftfullare konsol som Xbox 360 som det faktiskt var till Wii. På samma sätt lär Playstation 3-spelarna aldrig få avnjuta något som liknar Wii Fit och de kan även kan glömma att spela förstapersonsskjutare på det sätt man styr Metroid Prime 3.

Wii är en udda produkt lite vid sidan av de andra båda. Visst, de konkurrerar om samma spelares pengar i spelbutiken, men spelmässigt finns inte mycket likheter och ett spel som Assassin's Creed är helt enkelt inte tänkt att spelas genom att vifta med en Wii-mote.

För mig känns frågan om Resident Evil 5 ska komma till Wii lite som när Metal Gear Solid släpptes till Gameboy Advance eller när Perfect Dark gjorde detsamma. Visst, de har samma namn men de är absolut inte samma spel. De spelupplevelser man får till Playstation 3/Xbox 360 går helt enkelt inte alltid att översätta till Wii-förhållanden och vice versa.

Ni behöver inte tro mig men det är något som även utvecklarna vet om. Och Nintendo själva. Det är därför det kommer en separat version av Soul Calibur till Wii kallad Legends när de andra båda får del fyra och det är även därför EA släpper Medal of Honor: Heroes 2 till Wii istället för Airborne. Annars blir det katastrofer som med Call of Duty 3, Need for Speed Carbon eller den hemska Wii-versionen av Splinter Cell: Double Agent. Att få Wii-konverteringar av lovande Playstation 3/Xbox 360-spel är helt enkelt sämre än att inte få det. Så är det bara.

Resident Evil 5 till Wii

Resident Evil: The Umbrella Chronicles, ett kanske inte helt lovande spel, men en bra mycket bättre idé än att fullständigt slakta Resident Evil 5 och tro att man kan porta det till Wii och ändå få ett bra spel i slutändan.

HQ