Svenska
Blog
Framtiden för Elder Scrolls

Framtiden för Elder Scrolls

Skrivet av Jonas den 13 oktober 2007 kl 23:03

Tänkte jag ska försöka förutspå framtiden för Elder Scrolls-serien. Spännande tänker säkert intresserade, men ska jag vara alldeles uppriktigt finns egentligen ingenting att gå på. Men ser man till uttalanden som gjorts, läget inom konsolbranschen (som numera är om möjligt ännu viktigare för Bethesda än PC, men jag återkommer till det) och vad Bethesda själv gjort kan man ändå urskilja några små tendenser som jag försökt lägga pussel med.

En av de mer intressanta sakerna är vad Bethesda själva sade när de var klar med Elder Scrolls IV: Oblivion, nämligen att de skulle splittras i tre delar. En del som skulle göra expansioner som Shivering Isles och kommande Fighter's Stronghold, en del som skulle böra det nya Fallout och en del som skule börja på ett nytt Elder Scrolls.

Utvecklingen är alltså i full gång om än bara på tidigt stadium. Bestämma story, platser, viktiga personer och nya funktioner. Mellan Elder Scrolls III: Morrowind och Elder Scrolls IV: Oblivion gick det exakt fyra år. Båda Xbox-konsolerna har släppts i november i USA och under efterföljan de vår bara ett halvår senare har dessa spel kommit. Ska det går även fyra år till nästa spel så hamnar vi i 2010.

Då finns två alternativ. Att Bethesda väljer att släppa Elder Scrolls V (som mest troligt kommer utspelas i Sumurset Isles) till befintliga konsoler och då bryter trenden med att släppa spelen ett halvår efter en ny Xbox-konsol. Eller att Bethesda helt enkelt väljer att vänta och släpper spelet när nya konsoler lanserats. Vilket troligtvis lär bli så sent som 2011 eller till och med 2012.

Det hade kanske varit det som många fans helst velat, men jag tror inte på det scenariot. Varför? Pengar. Och vissa tecken på motsatsen till nämnda scenariot. Att vara relativt oberoende utvecklare idag är livsfarligt. De senaste dagarna har stora sådana som Bizarre Creations, Pandemic och Bioware blivit uppköpta och inget tyder på att det ska ta slut på dessa uppköp.

Bethesda behöver göra stora pengar för att garantera sitt oberoende och den grafikmotor de skapat till Elder Scrolls IV: Oblivion går att uppgradera väldigt mycket för en billig penning. Lite ny grafik, lite nya effekter, bättre texturer och nyttja allt nytt som kommit i grafikväg sedan det släpptes. Det skulle gå mycket fortare än att göra ett helt nytt spel och därmed bli betydligt billigare.

Något som tyder på att detta kanske håller på att hända är att Bethesda nu sagt att kommande Fighter's Stronghold blir den sista uppgraderingen av Elder Scrolls IV: Oblivion. Och de ska såklart inte sparka resten av gruppen. Antingen ska de hjälpa til med slutförandet av nya Fallout eller så lär de ska sätta igång med Elder Scrolls V.

Och jag tror på sistnämnda eftersom uppgraderingarna varit oerhört lukurativa med massiva nedladdningar till både PC och Xbox 360. Bethesda säger alltså nej till världens enklaste pengar när de behöver dem som mest. Och börjar de såhär tidigt med utvecklandet av den femte delen så lär den faktiskt komma redan innan generationen är slut.

Jag tror det skulle vara till gagn för alla. Dels kommer våra konsoler då ha kommit igång ordentligt och spelen kommer vara betydligt snyggare än nu och dels slipper vi vänta lika länge. Elder Scrolls är en gammal PC-serie som släppts när de varit klara utan hänsyn till konsoler. Att det nu blivit så att det gått en generation mellan två spel beror nog mest på slumpen. På att Xboxen var så kortlivad. Bethesda vill nog hålla runt fyra år mellan varje del, och gör de det kommer del fem garanterat att släppas till denna generation och kanske kan vi redan nästa år eller möjligen ännu nästa få se de första bilderna från Sumurset Isles. Jag längtar.

HQ